Откриха два случая на вирусен менингоенцефалит

Публикувано на чт, 13 Февр. 2020
3696 четения

Два случая на вирусен менингоенцефалит са регистрирани през изминалата седмица на територията на Великотърновска област, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Това са първите болни от това заболяване и са от община Г. Оряховица. Справка в регистъра на инспекцията показва, че случаите на вирусен менингит и вирусен менингоенцефалит за миналата година в областта са общо 16.
Менингоенцефалитът е едновременно възпаление на мозъчната тъкан и мозъчната обвивка на гръбначния и главния мозък, като заразяването става по въздушно-капков път или от замърсени ръце. Симптомите на болестта са бързо повишаване на температурата, повръщане и много силно главоболие. Ако не се лекува, може да доведе до летален изход.
От здравната инспекция за изминалата седмица са регистрирали 43 случая на варицела, като най-много заболели има в общините В. Търново и Г. Оряховица. Двама са болните от скарлатина, толкова са и регистрираните с туберкулоза. Острите респираторни заболявания са значително намалели, като регистрираните са общо 54 болни. Заболеваемостта от грип и ОРЗ са 72,28 на 10 000 души население при средно за страната от 140,16 на 10 000, посочват от здравната инспекция.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново