От лекарската колегия във В. Търново с декларация относно изказванията на бащата на починалия абитуриент

Публикувано на чт, 13 Авг. 2020
3189 четения

Районната колегия на БЛС – В. Търново, излезе с декларация относно случая с починалия от коронавирус абитуриент в областната болница и интервюто на баща му. Миналата седмица адвокат Иван Денев разказа в предаването “Студио Хъ” по телевизия 7/8 за трагедията, сполетяла семейството и съмненията му относно лечението на момчето.
“Силно впечатление прави и използването на импулсивната реакция на тежко емоционално травмиран родител, за да се търси сензационност”, посочват от РК на БЛС. И допълват, че е неетично и тенденциозно предаването да се опитва да отрече общоприети противоепидемични мерки, доказали ефективността си в исторически план. Според гилдията светът е изправен пред ново смъртоносно инфекциозно заболяване, за което няма установени универсални методи за превенция и лечение, а най-тежкият етап от борбата със световната пандемия тепърва предстои. Подкопаването на доверието в медиците и лечебните заведения ще затрудни работата в условията на пандемия, посочват още от лекарската колегия.
“Считаме, че най-укоримото сред внушенията в излъченото предаване е споменаването на имената на конкретни лекари и лечебни заведения, поставяйки под въпрос доверието в професионалните им качества без доказателства”, се казва още в декларацията на районната колегия. Според тях назначените проверки по инициатива на цитираните в предаването лечебни заведения ще установят дали предоставената медицинска грижа отговаря на нормативните изисквания и ако са били допуснати пропуски, те ще бъдат разкрити. Лекарската колегия призовава още за емоционална зрялост в сложната ситуация.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново