Осигуряват безплатни ваксини против грип за хората над 65 г.

Публикувано на вт, 8 Окт. 2019
293 четения

За първи път тази година възрастните хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип съгласно програма на здравното министерство. Желаещите да се имунизират могат да заявят това при личния си лекар, обясни д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция във В. Търново. Очаква се безплатните ваксини да бъдат предоставени през втората половина на октомври. Ако броят на желаещите се окаже по-голям, имунизации ще се поставят по преценка на личния лекар, който познава най-добре здравословното състояние на пациентите си.
Практиката показва, че у нас имунизационният обхват с грипни ваксини е твърде нисък, като за периода 2013-2017 г. средно е бил едва 2,4 на 100 души (2,17- 2,61 %). Затова МЗ планира да повиши имунизационния статус на населението, като обхване поне 10 % от хората над 65 г.
Тази зима се очаква да ни връхлетят 4 грипни щама – “Бризбейн” и “Канзас” от група А, и “Колорадо” и “Пукет” от група Б. Противогрипните ваксини вече са налични в аптеките във В. Търново, като октомври е най-подходящ за имунизация, тъй като след нея са необходими около 3 седмици, за да може организмът да изгради имунитет. Традиционно пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, предупреждават специалистите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново