Организират акция по кръводаряване на Цветница

Публикувано на ср, 17 Апр. 2019
46 четения

За единадесета поредна година навръх Цветница в храма “Свети Никола” във В. Търново ще се проведе акцията по кръводаряване “Запалете свещичка, дарете живот”. Екип на Отделението по трансфузионна хематология към МОБАЛ ще бъде в неделното училище към храма от 9,00 до 14,00 ч. на 21 април. Адресът на църквата е ул. “Въстаническа” 43. Всеки, който желае, може да подкрепи инициативата и да дари кръв. Донор може да бъде всеки здрав човек, навършил 18 години, който в момента не приема лекарства и е отпочинал. Друго изискване е да е над 50 кг. На място екипът на кръвния център ще извършва задължителния медицински преглед на желаещите да се включат в кампанията. Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни.
Лекарите напомнят, че доброволното кръводаряване е изключително важно за поддържането на резерва от кръв, необходим както за реагиране при спешни състояния, свързани с кръвозагуба, така и за болните, чието качество на живот зависи от дарената кръв.
От кръвния център напомнят, че всяка една единица кръв подлежи на изследвания по Националната програма за хепатит В, хепатит С, СПИН и сифилис. Всеки един кръводарител има право да научи резултатите си, като може да го направи и онлайн. При откриване на някакво заболяване специалистите по хематология са задължени да информират личния лекар на донора.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново