Няма да има “зелени коридори” за ваксинация в областта

Публикувано на ср, 28 апр. 2021
389 четения

В област В. Търново няма да бъдат разкривани т.нар. “зелени коридори” за ваксинация срещу Covid-19 по време на Великденските празници. Оказва се, че в страната ще има общо 26 временни имунизационни пункта, които ще работят в дните от 30 април до 9 май и ще разполагат с иРНК ваксини. Такива обаче не се предвижда да има в региона. Причината е, че обичайно по време на струпването на празнични дни областният град опустява и едва ли ще има голям наплив от желаещи за ваксинация. В работните дни екипите, ангажирани с тази дейност, ще имунизират лицата, включени в Националния план за ваксинация, ще обхванат и записаните в по-малки населени места в региона.
Желаещите да получат доза от Pfizer/BioNTech или Moderna могат да се запишат при личните си лекари за ваксинация. Приоритетно ще бъдат обхванати рисковите групи – хората на и над 65 г., и с хронични заболявания, но ако има и други желаещи да се имунизират, няма пречка да го направят, увериха от Регионалана здравна инспекция. Очаква се да бъдат осигурени големи количества ваксини – на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, които ще бъдат разпределени между общопрактикуващите лекари.
Ваксинацията в разкритите преди това имунизационни кабинети в областта продължават да прилагат само AstraZeneca, по предварително уточнен график.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново