Нова зала за психомоторна практика отвори врати във Велико Търново

Публикувано на чт, 6 Февр. 2020
1015 четения

Нова зала за психомоторна практика отвори врати във В. Търново. Тя се намира в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи в сградата на бившия Пионерски дом. Това е първата такава зала за социалните услуги в общината.
“Тази зала има образователен и възпитателен ефект, както и благоприятно въздействие върху физическите, психическите и интелектуалните способности на децата. Екипът на Центъра предварително е обучен за работа в тази среда и това със сигурност ще направи по-пълноценно използването ѝ”, заяви при откриването Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” към Община В. Търново.
“Идеята за такава зала дойде преди няколко години, когато провеждахме удължени групови занимания с деца, ползващи услуги при нас. Тогава забелязахме, че те имат затруднения не само в основните си функции, но изключително трудно се справят и с определянето на местоположението и придвижването си в пространството и времето. Точно затова избрахме да работим с тяхната психомоторика, като най-подходящ метод за подпомагане на развитието им в тази област”, поясни Мария Недева, психолог към Центъра. Целта при работата в психомоторна зала е да се даде възможност на детето да изпробва нови неща в напълно безопасна среда. Заниманията позволяват и групова работа, като позволява надграждане на уменията и в общуването с останалите връстници, допълни тя. Психомоторната практика е подходяща за деца от ранна детска възраст до 12 години, но може да помогне и при работа с по-големи. Тя ще бъде предназначена за клиенти на Центъра за социална рехабилитация и интеграция и Общностния център за деца и семейства “Царевград” във В. Търново. В момента се очаква около 70-80% от децата, клиенти на двата центъра, да ползват залата. Стаята е подходяща най-вече за деца с хиперактивност, с дефицит на вниманието, деца с разтройства от аутистичния спектър, деца с различни поведенчески проблеми, със страхове и фобии и т.н. Ползватели могат да бъдат и деца без нарушения в развитието си.
“Това е едно добро начало на новата година и се надяваме тя да продължи все така ползотворно. Ще се постараем да реализираме и други наши идеи, като една от тях е да направим помагало за децата, което да развива тяхната самостоятелност и да подпомага социалната им интеграция”, сподели Ваня Иванова, управител на Центъра.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново