Нов случай на лаймска болест заради ухапване от кърлеж

Публикувано на ср, 7 окт. 2020
210 четения

Нов случай на лаймска болест е регистриран във Великотърновска област. Заразеният е от община Г. Оряховица, като това е поредният случай на заболяването в региона. Досега са открити общо седем души с лаймска болест, толкова са били и през 2019 г. Това е една от най-разпространените предавани инфекции в България, предавани след ухапване от кърлеж. Клиничната картина на болестта може да имитира редица заболявания, предупреждават лекарите. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър около 5 см, обикновено на мястото на ухапване от кърлежа, което впоследствие бързо се разширява. Паралелно със зачервяването или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми – увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.
Вторият стадий се развива месеци след инфектирането, като в тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и епизодите със силно учестен пулс. Третият стадий са усложненията от нелекуваната лаймска болест, години след заразяването. Клиничните му прояви са хронични възпаления на ставите, необратими кожни промени, атрофия на зрителния нерв, нарушения на паметта.
Лечението на лаймската болест се определя от стадия на болестта. Особено важна е ранната диагностика и навреме приложеното адекватно лечение с антибиотици, които могат да предотвратят тежките изменения в засегнатите органи.
По данни на Регионалната здравна инспекция през изминалата седмица в областта са регистрирани също и пет случая на ентероколит и един на варицела. Острите респираторни заболявания все още са малко, като за седмица са открити общо 8 случая.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново