Не пропускайте профилактичните прегледи, призовава гинекологът д-р Магдалена Джикова

Публикувано на вт, 4 Февр. 2020
502 четения

Петгодишните коефициенти на преживяемост при онкологични заболявания в България са по-ниски, отколкото в повечето държави в Европа. За това алармира акушер-гинекологът д-р Магдалена Джикова по повод Международния ден за борба с онкологичните заболявания, който се отбелязва на 4 февруари. Страната ни е лидер по причини за смърт, които са можели да бъдат предотвратени и е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз. На сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания се дължат 80 % от смъртните случаи в България – инфаркт, инсулт, рак на белия дроб, дебелото черво, рак на гърдата и др. В същото време две трети от българското население дава положителна оценка за своето здраве и не посещава профилактично медицинските специалисти. Статистиката показва още, че всяка година на 100 000 души 406 се разболяват от рак. Новозаболелите през 2018 г. от рак на гърдата жени са 3235, от рак на маточната шийка – 850, от рак на тялото на матката – 1100, а от рак на яйчника – 597 жени, посочва д-р Джикова, която е специалист в диагностиката и лечението на онкологични заболявания при жената и работи в Комплексния онкологичен център във В. Търново.
“Политиките за профилактика и промоция на здравето са слаби. Ниските равнища на преживяемост от онкологични заболявания будят безпокойство. От 2011 г. скринингът за рак на гърдата е допълнение към годишните медицински прегледи при общопрактикуващия лекар за жените над 50-годишна възраст. Половината от жените в селските райони обаче съобщават, че не им е направен скрининг”, отбелязва д-р Джикова. Призивът ѝ да не се пропускат профилактичните прегледи, какъвто е апелът и на Европейската комисия по здравеопазване – ограничаване рисковите фактори за здравето и профилактика.
“Моят призив към жените е да намерят време и да посетят гинеколог, мамолог и да направят съответните цитонамазка и мамография. Нека всички знаят, че стандартите за лечение на онкологични заболявания са еднакви за цяла България и за всички страни в Европа и извън нея”, допълва д-р Магдалена Джикова.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново