Настинка, алергия и плексит – болестите, причинени от климатика

Публикувано на ср, 14 авг. 2019
1128 четения

Температурата в климатизираните помещения трябва да бъде с 5-6 градуса по-ниска от тази навън. В противен случай голямата температурна разлика става изключително опасна за организма, предупреждава д-р Христо Димитров, който е общопрактикуващ лекар и председател на РК на БЛС – В. Търново. Според него оптималните стойности през лятото в дома и офиса трябва да са около 24- 25 градуса. По думите на д-р Димитров тази година опасно високите температури закъсняха и вместо в края на юли започнаха през август. Горещата вълна, обхванала цяла Европа, доведе до обявяването на червен код за опасно време в цяла България.
Освен на море и сред природата, хората търсят спасение от горещините чрез климатиците, но заедно с комфорта те могат да създадат и някои рискове за здравето. Настройването на оптималната температура е задължително правило, не бива да се забравя и почистването на филтрите. “Трябва да се прави редовно профилактика и почистване на филтрите, тъй като, задръстени с прах и алергени, те се превръщат в източник на инфекции и могат да доведат до алергични реакции”, предупреждава д-р Димитров.
За настройването на климатика на температура с малка разлика с тази на външната среда има две основни предимства. От една страна, уредът няма да работи на максимална мощност и ще намали месечните разходи за ток, а от друга – ще си спестим много главоболия и стрес за тялото. “Организмът реагира много драматично при рязка промяна от горещо на студено и обратно. Рискуваме от много топлата външна среда, влизайки в силно охладено помещение, да се простудим, а също така да активираме дремещите, но винаги в готовност респираторни вируси и да си докараме простуда посред лято. В обратния случай – излизайки от студено помещение в горещата и задушна среда навън, рискуваме да получим стресова реакция на организма. При хората с хронични заболявания и по-възрастните това може да доведе до рязко падане на кръвното налягане или хипертонични кризи, които са парадоксални, но се случват през лятото. Така че особено за малките деца, хронично болните и възрастните трябва да се избягва подобен риск, макар че това правило важи и за всички нас. Подобен стрес и натоварване е излишен дори за здравите хора”, допълва лекарят.

Силната
въздушна струя на
климатика
също е опасна

Освен до простуда, силната въздушна струя може да доведе до плексит или т. нар. фациалис – възпаление на лицевия нерв. Преди години, когато в колите нямаше климатик, често в неврологиите са постъпвали хора с фациалис на лявата половина на лицето, получен от отворения прозорец откъм шофьора. Сега е обратното – проблемите се проявяват в дясната част на лицето, причинена от конзолата на климатика. Затова въздушният поток в колата или в стаята трябва да е добре регулиран, обяснява д-р Димитров. Съветът му през горещите летни дни е да не се забравя да се пие вода в по-големи количества, без да се прекалява, и в никакъв случай не трябва да е ледено студена. “Не е желателно водата да бъде заместена с бира или друг алкохол, защото по този начин се обърква терморегулацията и се създава допълнително натоварване на организма. Газираните напитки и бирата са много примамливи в хладилните витрини добре изстудени, но това всъщност не е добре за тялото ни. Нека алкохолът да е в малки количества и да се консумира вечер, а през деня да се пие вода”, съветва още джипито. Обяснява, че няма общоприета норма и дневното количество вода се определя за всеки човек според килограмите, възрастта и физическата активност. Категоричен е, че е добре да се пие повече течности, но да не се прекалява, тъй като това също натоварва излишно тялото.
При по-възрастните хора усещането за жажда не е толкова осезателно, както при по-младите, и те, заедно с децата, са изложени на по-висок риск от обезводняване. Затова винаги, когато излизат, трябва да носят със себе си шише с вода. “Съветът ми към хронично болните и възрастните хора е, ако почувстват някакъв дискомфорт, да не прибързват да взимат хапче за понижаване на кръвното налягане, отдавайки проблема на по-високите му стойности. Обичайно през лятото кръвното налягане се понижава и затова първо трябва да бъде премерено, преди да се приемат каквито и да било лекарства”, предупреждава д-р Димитров. По думите му големите температурни разлики, на които сме свидетели това лято, също се отразяват неблагоприятно на тялото. Страната ни все повече наподобява субтропичния климат с високите сутрешни температури и поройни дъждове в следобедните часове, което създава висока влажност, а тя натоварва най-много организма и сърдечно-съдовата система. Съветът на лекаря е все пак да не се забравят простите, но лесно изпълними правила за излизане навън – да се избягват най-горещите часове, да се носи шапка на главата и задължително шише с вода.

 

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
и архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново