Наргилето е по-вредно от цигарите

Публикувано на ср, 20 Февр. 2019
167 четения

Димът от наргилето, вдишвано в продължение на час, се равнява на между 100 и 200 цигари. Това показват данните от проучване на Световната здравна организация. “Мит е, че димът от наргилето е филтриран и това го прави безвреден. Въпреки че преминава през воден филтър, димът все пак съдържа много канцерогени. Средно едно наргиле се пуши 45 мин. и това може да се сравни с изпушването на от 4 до 400 цигари, в зависимост от направата на наргилето и начина на пушене. Друг мит е, че билковите наргилета са по-безвредни, това не е така”, обясни Йорданка Илиева, експерт в РЗИ. В наргилето се съдържат тежки метали и химикали, както и 36 пъти повече катран, 15 пъти повече въглероден оксид и 70 % повече никотин от една цигара. Пушещите наргиле са изложени на рискове от здравословните проблеми, с които се сблъскват любителите на цигарите. Сред тях са респираторни проблеми, пародонтоза, сърдечни заболявания, рак на белия дроб, на устната кухина, стомаха, хранопровода и др. Пасивните пушачи на наргиле са също толкова застрашени, колкото и при излагане на цигарения дим.
“Ароматът на наргилето, възможността да се пуши групово, модата и достъпността сред подрастващите е голям проблем. Пушенето на наргиле може да доведе до туберкулоза или херпес. Изследвания показват, че в устройството на наргилето има условия за развитие на микроорганизми – стафилококи или гъбички, които също водят до редица заболявания”, каза Йорданка Илиева.
По данни на МВР понякога в тютюна за наргилетата се добавят марихуана или синтетична дизайнерска дрога. За това контролните органи работят по предприемането на мерки да се забрани пушенето на наргиле на деца под 18 години.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново