Намаляват издадените болнични в областта

Публикувано на вт, 1 окт. 2019
143 четения

Намаляване на издадените болнични в областта отчитат за първите 8 месеца на годината от Териториалното поделение на НОИ във В. Търново. От 1 януари до 31 август т.г. са издадени 58 698 болнични листи или с 2518 по-малко спрямо същия период на м.г., когато са регистрирани 61 216. И докато през 2018 г. са обжалвани 67 болнични, а 28 са отменени, то през настоящата година обжалваните са 217 листа, а отменените – 47.
“Най-честите причини за обжалване са заради надвишаване на еднолично издадените от личните лекари болнични за повече от 14 дни без прекъсване и в прекъсване с неработни и празнични дни. Друга причина за обжалване са издадените болнични за период от 180 дни без решение на ТЕЛК или издадени болнични за диагноза, за която лицето има определена трайна неработоспособност от ТЕЛК, освен ако не е настъпило обостряне”, обясни Петя Йорданова, директор на ТП на НОИ във В. Търново. Тя допълни, че “фалшиви” болнични не съществуват за осигурителния институт. Данните за тях постъпват в НОИ обикновено след месец и на практика само ако работодателят прецени може да го обжалва, макар че подобна практика е рядкост.
През последните седмици тече разгорещена дискусия относно заплащането на първите три дни от болничните – дали да се заплащат от работодателите, НОИ или работника. От Сдружението на общопрактикуващите лекари предлагат хората, които не спазват препоръките в болничния си лист, да бъдат санкционирани и да се анулират издадените болнични.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново