Над 600 пациенти са преминали през Второ отделение на горнооряховската болница

Публикувано на нд, 9 юни 2019
136 четения

603 пациенти са преминали през Второ вътрешно отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Г. Оряховица от началото на годината до края на май. Това съобщи д-р Ели Маринова, началник на отделението. От тях 387 са били с белодробни заболявания, най-често пневмонии, остри бронхити с техните усложнения, а останалите 216 пациенти са били с ендокринни заболявания – декомпенсиран захарен диабет тип 1 и тип 2 с усложнения. В отделението се извършва лечение в два обособени сектора – пулмологичен и ендокринологичен, които разполагат с 25 легла.

„Второ вътрешно отделение е едно от най-натоварените, с голям брой преминали болни. Осигуряваме качествена лечебна диагностика и бързо и ефикасно лечение на хоспитализираните. В отделението работи добър екип от лекари и специалисти, както и  опитни медицински сестри, които са с дългогодишна практика и висока квалификация. Нашият екип е с отговорно и всеотдайно отношение към работата си. Най-радостното е, че в отделението избират да работят и да се развиват млади лекари, които са с големи възможности да практикуват професията и са много мотивирани“, разказа д-р Маринова.

Младата смяна са д-р Ренета Гонгалова, която е със защитена от една година специалност „Ендокринология и обмяна на веществата“ и новозавършилият лекар д-р Стела Билчева, която е специализант по „Ендокринология“. Великотърновката д-р Билчева завършва през 2012 г. ПМГ „Васил Друмев“, а през 2018 г. се дипломира в Медицинския университет във Варна. „Явявах се на много интервюта в различни болници в страната, но никъде нямаше възможност да специализирам „Ендокринология“, тъй като няма свободни места. Опитах и в болницата в Горна Оряховица, без да имам очакването, че и тук ще се случи“, признава 25-годишната д-р Билчева. В стационара обаче дали възможност на младата лекарка да започне работа. „Вече работя тук осем месеца, имам голям шанс за развитие, а най-големият плюс е, че работя не само по специалността, но и с всякакви пациенти“, споделя още д-р Билчева.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново