Над 40 000 прасета в областта са под контрол заради Африканската чума

Публикувано на чт, 13 Сеп. 2018
177 четения

От 500 до 1000 лв. глоба за нерегистрирани животни грози свиневъди

Над 40 000 прасета във Великотърновска област са под контрол заради огнището на Арфиканската чума у нас в провадийското село Тутраканци, съобщи д-р Станимир Спасов, шеф на Областната дирекция на БАБХ. Освен това от 500 до 1000 лв. глоба за нерегистрирани животни грози свиневъди. Ако нарушението се повтори, наказанието скача на 2000 лв. Освен паричната санкция, нелегалните животни ще бъдат изземвани и унищожавани. Тези санкции са предвидени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, припомни шефът.
Във връзка със заболяването сме стартирали информационна кампания за профилактичните мерки, които трябва да предприемат свиневъдите, каза още д-р Спасов. Една от тях е стопаните да не хранят животните си с кухненски отпадъци. Освен това свинското месо трябва да се употребява само след термична обработка, и то с костите. Същото се отнася за вътрешните органи и сланината. Така се унищожава вирусът на Африканската чума, ако животното е заразено. Замразеното месо също е потенциален източник на опасното заболяване. В случаите на одиране на прасетата, кожата и негодните за употреба отпадъци да се заравят дълбоко в земята или да се предават за унищожаване.
Д-р Спасов обясни още, че ако при клане на прасето стопаните забележат, че животното диша трудно, има секреция от носа и очите, виждат се кожни кръвоизливи по крайниците и ушите, започва кървава диария и др., веднага да уведомят ветеринарен лекар. Освен това всички хора, които участват в клането, трябва да предприемат всички дезинфекционни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си.
Африканската чума по прасетата е силно заразно заболяване. И тези животни са много възприемчиви към вируса на болестта. От него не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на рестрикциите за предотвратяване на заразата икономическите последици за отрасъла са катастрофални. Лечение засега няма, болните животни се евтаназират.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново