Над 100 души изследваха безплатно кръвната си захар в парк “Марно поле”

Публикувано на ср, 15 Ное. 2017
136 четения

Клиника на открито организира вчера в парк “Марно поле” РЗИ във Велико Търново. В четири импровизирани кабинета великотърновци изследваха безплатно кръвната си захар, провериха дали не са заразени със СПИН, бе им направена спирометрия за функцията на белите дробове и бе измерено кръвното налягане.
Най-голям беше интересът към изследване на кръвната захар и на опашка се наредиха над 100 души. В кабинетите работиха екипи от специалисти на РЗИ, а също и студенти от Медицинския филиал в града.
Тази година за втори път организираме такива изследвания, тъй като интересът на хората е голям. Но се оказа, че тази Клиника на открито правим само ние във Велико Търново, отбеляза д-р Светлана Моминска от РЗИ. Не случайно избрахме 14 ноември – Световния ден за борба с диабета, за да включим и измерване на кръвната захар, уточни тя. И добави, че захарната болест е опасно заболяване, особено при децата, при които заболяването е инсулинозависимо.
Д-р Моминска обясни подробно за двата типа диабет, за рисковите фактори и профилактиката, а също за предотвратяване на усложненията. И уточни, че именно при тази практика хората да се изследват безплатно в парка, се открива преддиабет и диабет при възрастни хора.
От своя страна д-р Анастасия Анастасова заяви, че през 2017 г. в областта е открит само един заразен със СПИН.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

Пътни строежи - Велико Търново