На тел. *9911 колцентър насочва пациенти към болници от страната

Публикувано на вт, 28 авг. 2018
801 четения

На безплатен тел. *9911 денонощен колцентър насочва пациенти в нужда към всички болници в страната. Това обявиха на среща в Община Велико Търново, на която присъстваха директорите на детските ясли и управителите на социални заведения и центрове. Според Росица Димитрова, шеф на общинската дирекция по социални дейности и здравеопазване, услугата е иновативна и запълва вакуума в здравното обслужване у нас, който се свързва с липса на линейки и лекари.

Услугата ще се изпълнява от компанията “Доктори  BG” и вече е стартирала в Шумен. Там ще бъдат осигурени две линейки, които при нужда ще превозват и болни до съответното лечебно заведение.

Мишел Леви от компанията обясни, че вече са създадени няколко колцентрове в страната, които се обслужват от лекари. При повикване , те ще запазват часове за прегледи в различни градове в България, ще обясняват къде е най-добре да бъде лекуван болният в спешен момент, какви документи се изискват за хоспитализация, какви и къде да бъдат направени съответните изследвания. При спешност ще бъдат информирани и спешните звена в най-близката болница.

Новото е, че всеки може да се снабди с паник бутон за директна гласова връзка към денонощния колцентър. По този начин веднага се установява къде се намира пострадалият при инцидент, за да се извика спешна помощ. Или екип на колцентъра поема медицинската помощ. Разчита се предимно на местни лекари

Според Леви тази нова медицинска услуга е особено актуална за децата и учениците. Срещу месечен абонамент от 5 лв. за дете, медици ще оказват бърза неотложна и спешна помощ при инцидент и това ще гарантира сигурност и спокойствие на родителите. А когато абонаментът се прави за цялото семейство, таксата е 8,50 лв.

Леви съобщи още, че от тяхната денонощна медицинска грижа вече са се възползвали детски ясли, училища и работодатели, които са абонирали служителите си. Следващата седмица в областната управа на Велико Търново ще бъде организирана среща с всички кметове на общини в областта. Те ще бъдат запознати с възможностите на мобилната здравна услуга на компанията. Тя е особено актуална за пациенти от селата, където достъпът до медицинска помощ е затруднен, коментира Мишел Леви.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново