Модернизират Отделението по хемодиализа в търновската болница

Публикувано на чт, 11 окт. 2018
337 четения

МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново е включена във финансовата рамка на здравното министерство за ремонт и закупуване на апаратура за Отделението по хемодиализа, съобщиха от ведомството. Инвестициите са общо 8,1 млн. лв., като с тях ще бъдат модернизирани хемодиализните отделения на още 28 държавни болници в страната. В момента върви процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки по доставка на апаратурата.
Направили сме заявка за пет нови апарата, каза началникът на търновското отделение по хемодиализа д-р Тодор Бакърджиев. В момента нефролозите се грижат за 55 болни в отделението, но тази цифра е динамична. Вчера дори е постъпил нов пациент, уточни нефрологът. Отделението работи с 16 апарата.
Изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Стефан Филев заяви, че не е получил съобщение от здравното министерство за предстоящата инвестиция във връзка с хемодиализата. Болничният шеф уточни, че последните години в отделението са монтирани 5 нови апарата. Но колкото по-модерна е апаратурата, толкова по-добро е качеството на живота при пациенти, при които бъбреците не работят.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново