Много от страданията на хората се дължат на неправилното хранене

Публикувано на ср, 24 юни 2020
785 четения

Учителя П. Дънов, с духовно име Беинса Дуно, често е посещавал В. Търново. От началото на века до 1925 година той идвал в града по няколко месеца всяка година. Предпочитанията му към старата столица не са свързани толкова с ролята на града ни в историята на България, а преди всичко с особеното му физико-географско положение. По думите му мястото е важен магнетичен център на Земята.
През 1913 г. в писмо до търновчанката Елена Иларионова Дънов предсказва земетресението в Търново, близо два месеца преди то да се случи.
За годините на нашето съвремие Учителя говори, че ще бъдат едни от най-трудните за цялото човечество. И в тези дни най-важното е хората да обърнат внимание и да работят върху своите емоции, но и върху храната, която употребяват.
Дънов завършва богословие и едногодишен курс по медицина в Бостънския университет още през 1888 г. Като се завръща в България, наред с беседите, които изнася, той е излекувал много хора дори и от Търново, които са го търсели и молели да им помогне. Той не е лекувал с медикаменти, въпреки че е имал познания.
Методите и рецептите са много странни, но излекуваните разказват с благодарност.
Дънов неведнъж обяснявал, че бъдещето на човека се определя от храната, която консумира.

“Когато върлуваше испанската болест (1916) и задигна шест милиона души из целия свят, попитаха ме как да се лекуват. Казах, че не съм лекар, но според законите, които зная, да пият вряла вода и да ядат топли картофи и след седмица или десет дни болестта ще мине”, посочва в една от беседите си той.

По думите му страхът и отвращението, което животните изпитват, когато ги колят, внася в организма на хората тия отрови. Като употребяват месото, хората възприемат тия отрови и се разстройват.
Дънов неведнъж споделял, че храносмилането се отразява върху кръвообращението, кръвообращението се отразява върху дихателната система, дихателната система се отразява върху нервната система, а тя върху мозъка – седалището на мисълта. Ако всички процеси се извършват правилно, и мисълта ще бъде права. Всяка енергия, която организмът не може да асимилира правилно, ражда един излишък, това е гневът.
Учителя казвал, че доброто или лошото състояние на черния дроб се отразява и върху чувствата на човека. Също така и чувствата се отразяват върху черния дроб.
По думите му има формула, според която при нормално развития организъм обиколката на ръката при китката, умножена два пъти, трябва да даде обиколката на врата. Последната, умножена два пъти, дава обиколката на кръста или талията.
Пазете си нервната система, да не губите излишна енергия, за да понасяте всичко в света.
“Липсата на вода в организма прави човека нервен, сух. Той започва да се дразни, става рязък и готов да се сърди и кара с всички. За успокоение помага горещата вода. Вземете чаша гореща вода и пийте лъжичка по лъжичка. През това време наблюдавайте след коя лъжичка ще се успокоите. Ако нямате гореща вода, може да направите опита със студена”, съветвал своите последователи Дънов.

Той обяснявал още, че много от страданията на съвременните хора се дължат на неправилното хранене. Следователно, ако искате да сте здрави, мисълта ви трябва да присъства по време на храненето. Яжте и благодарете, че има какво да ядете, обяснявал Беинса Дуно. Яви ли се у човека алчност, това показва, че известен брой клетки в организма му се диференцират, искат да живеят самостоятелно, да не се подчиняват на общия ред в организма.

“Каква болест е ракът и на какво се дължи? Причините за рака се крият в противоположност на чувствата. Когато някой човек започне да живее порочен живот, той непременно ще заболее от рак. Често хората заболяват от рак поради голямото им желание да забогатеят. Клетките в някои от органите се индивидуализират, стават самостоятелни и не слушат господаря си”, разказвал Дънов.

Често очите се развалят от храната, която покваря кръвта, а покварената кръв поврежда очите. Те отслабват от страх, от отрицателни чувства.
Сърцебиене – резултат от борба между две чувства. Премахнете борбата и сърцебиенето ще изчезне. По думите му една от причините за атеросклерозата е алчността.

“Като раздаде човек всичко, болестта ще го напусне. Причина за всички язвички в стомаха се крие все в лъжата. Лъжата изменя химическия състав на кръвта и на тъканите на организма. Когато излъже, човек започва да се страхува, а този страх произвежда свиване на кръвоносните съдове, както и на тъканите. Недоволството е причина за ревматизма.”

Той обяснявал още, че житото съдържа енергия, каквато печеният хляб няма. “Всеки плод крие в себе си лечебна сила. Никога не яжте храна, която не обичате. При висока температура изяжте 3-4 варени картофа. Болният се лекува чрез пост. Той е почивка за организма, събужда скритата енергия в клетките.
Пазете се от преяждане, не яжте гореща храна. Храната винаги трябва да е съвършено прясна. Докато храните се консервират, ще съществуват болести. Месоядецът внася злото в себе си с месната храна. Като се храни с месо, човек възприема качествата на животното, което е ял. Като знаете това, вие трябва да бъдете внимателни с храната”, съветвал Дънов. По думите му картофите придават само едно качество на човека – правят го доволен, да се задоволява с малко. Ябълката придава следните качества на човека – прави го мек, благ, снизходителен към хората. Лицето придобива свежест.
Ако детето е малокръвно, давайте му повече круши, ако е грубичко по характер, хранете го с ябълки, ако му липсват благородни чувства, хранете го с череши, които едновременно урегулират стомаха. Който иска да мисли, да яде лимони, съветвал Дънов.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново