Млада майка дарява транспортен кувьоз на болницата в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 30 Ное. 2018
1976 четения

Младата майка Десислава Николова от Видин дарява нов транспортен кувьоз на общинската болница в Горна Оряховица, която се нуждае от такава апаратура, за да превозва новородени в риск до Неонатологията на МОБАЛ във В. Търново или УМБАЛ в Плевен. Дарението ще бъде връчено на 9 декември от 13 часа, като заедно с Деси ще присъстват и други дарители, както и представители на фирмата – доставчик, които ще монтират и тестват кувьоза на място. На отделението ще бъде дарен и апарат, с който безболезнено се измерват нивата на билирубин в кръвта на бебетата. Досега Деси, заедно с фондация “Капачки за бъдеще” и частни дарители, са подарили кувьоз на болницата в Червен бряг, предстои такъв да предоставят и на неонатологията в Гоце Делчев.
Средствата за кувьоза в Горна Оряховица са събрани от продажба на книгата на Десислава “Щастлива и красива бременност като моята”, както и от дарения на десетки милосърдни българи, които са се включили в акцията за закупуването му. В кампанията са участвали и българи от САЩ и Великобритания, като част от парите са набрани от двойки в цяла България, които по време на сватбения ритуал са поканили гостите си да подкрепят каузата и вместо цветя да дарят средства за кувьоза. Това се отнася и за млади семейства, които са подходили по същия начин по време на кръщенетата.
Книгата на Десислава се е превърнала в своеобразен бестселър, продадени са над 2300 екземпляра от първия й тираж както на бъдещи млади майки, така и за подарък. Тя ще продължи с кампанията, тъй като и други болници имат нужда от нова апаратура. Деси разказва, че идеята ѝ да напише книга се родила през 2015 г., като споделила това с приятели и близки, които още тогава я подкрепили. Особено е благодарна на една жена, която се занимава с фитнес и станала нейна приятелка. Тя вдъхновила Деси за книгата и мечтата й със средствата от продажбата да подари кувьоз на болница, като жената дори отделяла всеки месец от приходите си за благородната кауза. Тогава Деси започнала проучване къде най-много се нуждаят от тази апаратура и се спряла на болницата в Червен бряг. След това младата жена избрала и АГ-отделенията в Г. Оряховица и Гоце Делчев.
Всеки може да даде предложение коя да бъде следващата болница, на която да помогнем, казва Деси. Тя обаче прави свое проучване за нуждата от апаратура. Зная много добре какъв страх изпитват майките, когато се наложи детето им да бъде поставено в кувьоз, особено в стар. Транспортирането също има значение, затова апаратурата трябва да бъде нова и надеждна.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново