Мерят безплатно кръвното налягане

Публикувано на вт, 14 май 2019
133 четения

Безплатно измерване на кръвното налягане организират във В. Търново. Инициативата ще се проведе на 17 май от 11,00 до 18,00 ч. в парк “Марно поле”, като част oт национална кампания “Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвно налягане”. Кампанията се организира от Българската лига по хипертония в партньорство с БЧК, фондация “Национална мрежа Сърце за сърце”, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България и др. Желаещите да се възползват могат на място да се консултират със специалист.
По данни на Българската лига по хипертония се наблюдава увеличение на броя на хората с високо кръвно налягане, като почти всеки трети над 15-годишна възраст е с повишени стойности. Увеличава се и делът на хората във възрастовата група 45-65 г., които имат по-високо кръвно. Изследвания показват и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдното мъждене, което е и най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане.
Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от ЕС е между 30-45 %. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново