Медицинската сестра Марияна Генова: “Няма страшно, след 15 дни в отделението за COVID-19 съм с два отрицателни теста”

Публикувано на вт, 12 май 2020
3337 четения

Тази година медицинската сестра Марияна Генова ще посрещне у дома днешния 12 май – Световния ден на сестринството, тъй като е под домашна карантина. Причината за изолацията е, че тя е сред първите доброволци, отзовали се на призива за работа с пациентите, диагностицирани с COVID-19 във Велико Търново. Зад гърба си Марияна Генова има 27 години стаж и казва, че без колебание е взела решението да се включи към екипа в специализираното отделение в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Признава, че някои от колегите ѝ били изненадани от желанието ѝ да отиде като доброволец, но това не я разколебало. Явява се “на първа линия” заедно с още две нейни колежки. Прекрачва прага на Първа хирургия, в която се лекуват болните, два пъти. Първия път работи със заразените в периода от 31 март до 6 април, а второто влизане е от 24 април до 1 май.
“Лично аз не се страхувах, направих го, защото някой трябваше да помогне на тези хора. И въпреки че имам хронично заболяване, реших да се включа, без да се замисля нито за миг. Още като обявиха, че търсят доброволци, отидох да се запиша, защото исках и аз с нещо да помогна в тази кризисна ситуация. Все пак това ни е професията и ако не сме милосърдни, значи съм си сбъркала професията”, с усмивка споделя Марияна Генова. Медицинската сестра е от Горна Оряховица, но от седем години работи в Първо вътрешно отделение в областната болница във Велико Търново. Преди това е упражнявала хуманната професия и в отделението по хемодиализа. Казва, че работата с пациентите с COVID-19 е приела като поредното изпитание, през което е трябвало да премине, изолирана от външния свят дни наред. Едно от най-трудните неща се оказва носенето на предпазните костюми. Всеки от медиците задължително обличал гащеризон, калцуни, носел предпазни шлемове и по два чифта ръкавици, за да се гарантира тяхната безопасност. Работата с подобно облекло не била лесна, но рутината и дългогодишният стаж на Марияна ѝ помогнали да се справи със задълженията. “Работата не беше лесна, но се научихме да се пазим. Това си беше едно изпитание, защото досега не сме попадали в подобна ситуация. Действително имаше известно напрежение и по-скоро психическо натоварване, тъй като единия път, докато бях в отделението, имаше настанени осем пациента с COVID-19. Но това ни е работата и от нас се изискваше да бъдем там и да помагаме”, казва още Марияна Генова.
След като излиза от болницата, се прибира у дома в заслужената почивка. “Дългият престой в отделениeто за мен не беше проблем, тъй като работя на още едно място и за мен е нормално постоянно да съм на “първа линия”. Болницата за мен се превърна във втори дом”, шегува се Марияна. Призовава колегите ѝ да не се страхуват да се включат като доброволци, защото вярва, че когато се спазват стриктно всички правила за безопасност, вероятността от заразяване е сведена до минимум. “Аз имам общо 15 дни в COVID отделението и ето, че съм жива и здрава, с два отрицателни теста. Чувствам се добре, така че няма нищо страшно, важното е да бъдем хора. Смятам, че тази пандемия ще промени много неща занапред и ще ни научи да бъдем по-добри и съпричастни един към друг”, убедена е Марияна Генова.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново