Медици от цялата страна се събраха на „Моллови дни“

Публикувано на нд, 9 юни 2019
265 четения

Близо 80 лекари се включиха в деветото издание на медицинския форум „Моллови“ дни, който се проведе в Арбанаси. Събитието бе открито с лекция на председателя на РК на БЛС – В. Търново, д-р Христо Димитров на тема „Търновската конституция и д-р Димитър Моллов”, представяйки работата на бележития лекар по изработването на основния държавен закон. След него с актуални теми се включиха и колегите му доц. д-р Любомир Киров с лекцията „Синдромът на изпепеляването или познатият непознат”, „Съвременно лечение на мозъчен инсулт – къде е България” на доц. д-р Росен Калпачки и др.

„Моллови дни“ се превърнаха в събитие за лекарското съсловие. Д-р Димитър Моллов е един от неговите достойни представители и ние трябва да се учим от него. Предстои десетото издание догодина и мисля, че форумът трябва вече да стане част от националния календар“, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Традициите се създават трудно. Трябва да имаш вдъхновение да поставиш началото и изисква много труд, за да добие тежест начинанието и да направиш така, че то да продължи и след теб. Истински пример за това са „Моллови дни“. Д-р Марияна Кирилова остави след себе си този престижен форум, който продължава и днес. Организацията е перфектна, а всяко следващо издание е на по-високо ниво“, заяви доц. д-р Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

В събота вечерта бе връчена голямата награда на медицинския форум, а тазгодишният носител на приза е д-р Маргарита Йонова – дългогодишен педиатър и ръководител на ДКЦ I – В. Търново. Д-р Йонова е един от медиците, участвали във възстановяването на лекарската колегия след промените. „Благодарна съм на колегията за присъдената награда. Тя е признание за работата ми с моите малки пациенти, които аз много обичам. Ако трябваше отново да избирам, отново бих избрала медицината, защото това е призвание“, сподели д-р Йонова.

„Моллови дни“ се организират от РК на БЛС – В. Търново, в партньорство с Областната администрация и Община Елена. Събитието завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на д-р Димитър Моллов в родното му село Беброво.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново