Масов мор на пчели в областта през последните две седмици

Публикувано на ср, 8 май 2019
257 четения

“Има получени около десет сигнала в рамките на две седмици за смърт на пчели във Великотърновска област. Сигналите се проверяват и се правят лабораторни изследвания, така че за момента причина не може да бъде посочена”, коментира за “Янтра ДНЕС” д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Експерти от дирекцията участват в съвместни проверки по сигнали и от отделни граждани, и от институции, но процедурите изискват и резултати от лабораторни изследвания. Затова на този етап няма официални причинители на смъртта на пчелите. Въпреки това много пчелари сигнализират за проблеми с пчелните семейства и смятат, че причинител са пестицидите, с които земеделците обработват земите си.
“Натравянето в областта е голямо. Аз лично нямам проблем, тъй съм качил пчелите в гората, но при колегите, например във Ветринци и Никюп, има сериозен проблем с натравянето”, коментира пчеларят Тодор Найденов. Пчелари от Шемшево пък алармират за над 50 % смъртност и загуба на десетки кошери. Друг пчелар от областта потвърди за съществуването на проблем, но пожела да остане анонимен. “За сега имам единични пчели, лазещи пред кошерите, но в национален мащаб такова натравяне, каквото тази година има, не се е случвало. От пестициди е – хората си пръскат градините и никой не го интересува дали овошките са в цъфтеж, правят едни сериозни коктейли и пръскат по обяд. В момента, в който пчелата кацне, остава там. Проблемът е, че няма достатъчно контрол, нито глоби. Трябва да санкционират земеделците и ако ги хванат да пръскат нерегламентирано, да им спрат субсидията. Обаче когато се подаде сигнал от нас, глобите за земеделците са много солени, а те могат да си го върнат. Затова предпочитам да остана анонимен, а и по същата причина много хора не подават сигнали”, коментира пчеларят.
На този етап в областта не е регистрирана официално сериозна смъртност на пчелите. Професионалистите в областта обаче не дават позитивни прогнози за решението на проблема с химикалите, който става все по-сериозен с всяка следваща пролет.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново