Лекари спасиха дете с морбили в тежко състояние

Публикувано на вт, 4 Февр. 2020
2498 четения

Горнооряховски лекари спасиха дете, заболяло от морбили, което не е било ваксинирано и което постъпило в МБАЛ”Свети Иван Рилски” с усложнения и много тежко състояние. Това съобщи д-р Дария Пулова, началник на Отделението по инфекциозни болести в стационара.

“За пръв път от 13 години имаме потвърден случай на морбили от референтна лаборатория в София на дете на 1,8 г., което не е имунизирано за морбили. Детето живее в Горна Оряховица, но пристигна от друг регион, където е имало контакти с болни възрастни от това заболяване.”, информира д-р Пулова.

Детето постъпва в болницата с морбили, усложнена с пневмония в много тежко състояние – с висока температура, кашлица, с катарални промени в устната лигавица, обрив, конюктивит и оток на клепачите, отпаднало и интоксикирано. То веднага е изолирано в Инфекционно отделение като с навременната диагноза и адекватно лечение, продължило седем дни, преди ден е изписано от болницата напълно здраво.

Д-р Пулова допълни, че в региона няма случаи на морбили от 13 години, благодарение на правилно провежданата профилактика и редовни имунизации. “В последните години има пропуск в имунизациите , натрупва се контингент, който не е имунизиран и който има вероятност да се зарази. Контагиозният индекс на морбили е много висок – между 90- 100%, което ще рече, че всички, които са били в контакт с това дете, има вероятност да се разболят.”, коментира още инфекционистката. “Това дете не беше имунизирано, а комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит се поставя на 1,1 година. Би трябвало всички родители да водят децата си за редовна имунизация при личните лекари”.

Морбили е тежко заболяване, протича често с усложнения, а понякога може да завърши с летален изход.

В момента в отделението се лекуват пациенти на различна възраст с херпес зостер , вирусен хепатит, тип А и бактериална чревна инфекции в усложнена обстановка на обявена грипна епидемия. През последните седмици се отчита и увеличение на друг вид шарки- варицела и скарлатина, допълни още д-р Пулова.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново