Лаборатория за репродукция отвори врата в ДКЦ1 във В. Търново

Публикувано на ср, 6 Февр. 2019
671 четения

В ДКЦ1 във Велико Търново врати отвори първата Лаборатория за репродукция, чиито ръководител е инженерът биотехнолог Николай Ненов. Експертът има 12-годишен опит в областта на ембриологията и андрологията и вече ще консултира пациентите от областта. В лабораторията ще се извършват изследвания на мъжки фактор, ДНК-фрагментация на сперматозоидите, тест за биологична преживяемост на сперматозоидите, както и тест за криотолерантност, който измерва качеството на сперматозоидите след тяхното замразяване и повторно размразяване.

“Когато започнах да се занимавам с това много трудно можех да дам на мъж лоши показатели, бяха много по-малко, а сега, 12 г. по-късно, много голяма част от мъжете са с понижени показатели”, споделя Николай Ненов. Докато преди години по-често стерилитет в двойките се е наблюдавал у жените, сега опитът на експерта сочи, че проблемите в половете са в равно съотношение.

Причините за проблемите при мъжете могат да бъдат разнообразни, но има няколко основни метода за превенция, казва специалистът. „Най-известните причинители на спермална дисфункция са тютюнопушенето и редовната употреба на алкохол, които водят до нарушаване на секрецията на тестостерон, в следствие на което оплодителната способност силно намалява. Работата с бои, отрови и химикали също оказва голямо влияние и могат да доведат до трайно увреждане на семенните показатели. Като съвет на мъжете мога да кажа, че е добре да носят по-свободни дрехи, пренебрегвайки модните тенденции, тъй като притискането може да доведе до повишаване на температурата и некачествено протичане на сперматогенезата”, разказва Николай Ненов.
Лабораторията съществува от малко повече от два месеца, а през нея вече са минали 60 пациенти, които са изследвали спермалния си потенциал и фертилноста си. Лабораторията разполага с модерна апаратура и в нея се работи по критериите на Световната здравна организация, по тази причина резултатите от изследванията в нея са актуални както у нас, така и в държавите от Европейския съюз. Гражданите на В. Търново, встъпили в инвитро процедура чрез държавна субсидия на Център за асистирана репродукция, могат да извършват част от изследванията си в новата лаборатория.

Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново