КОВИД-19 е много опасен за хората със сърдечна недостатъчност

Публикувано на пт, 27 Ное. 2020
1653 четения

Не спирайте лекарствата, дръжте връзка с лекаря си по телефона, съветва началникът на Кардиологичното отделение при МОБАЛ „д-р Ст. Черкезов“

Д-р Хараламби Бенов е специалист по вътрешни болести и кардиология с 35-годишна практика. Над 10 години е завеждащ отделението по кардиология на Великотърновската болница, през което преминават хиляди пациенти. Ежедневно следи новостите в областта на практичната кардиология и европейските препоръки. Един от най-уважаваните кардиолози в града споделя своите наблюдения върху пациентите в сегашната трудна ситуация.

– Д-р Бенов, вие сте един от участниците в националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“. Според Дружеството на кардиолозите в България Сърдечната недостатъчност е по-опасна от рака, но е подценявана от пациентите и обществото. Какво показват Вашите наблюдения?

– Становището на дружеството е абсолютно правилно и точно. Общопризнато е, че от появата на първите значими симптоми на сърдечната недостатъчност до фатален край се достига средно за 5 години. Затова сърдечната недостатъчност е едно много сериозно състояние и не бива да се подценява и от лекарите, и от пациентите. Сърдечната недостатъчност е голямо предизвикателство за кардиолога, както по отношение на диагностицирането, така и по отношение на лечението. Най-простото определение за нея е, че поради различни сърдечни заболявания увреденото не може де изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на организма. Болните изпитват чувство на задух, лесна умора от обичайни дейности, подуване на краката. Умората е толкова силна, че понякога те дори не могат да се обслужват сами. Това е голямо изпитание както за пациента, така и за неговото семейство.

– По данни на НЗОК за миналата година болниците във Велико Търново са отчели близо 3000 хоспитализации по повод Сърдечната недостатъчност. Два пъти повече са хората, които са диспансеризирани с тази диагноза. Малко или много е това? Увеличават ли се тези болни с годините?

– Факт е, че хоспитализациите се увеличават в последните години и това се дължи на повишената заболеваемост. С напредване на възрастта броят на страдащите от сърдечната недостатъчност расте. Ще срещаме все повече пациенти със сърдечната недостатъчност.

Има много заболявания, които могат да доведат до сърдечна недостатъчност – преживян инфаркт, неконтролирано високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, диабет, вирусни инфекции и др.

– Как се чувстват и обгрижват тези болни в ситуацията на  КОВИД -19 ? Получават ли лесен достъп до специалист кардиолог?

– При пациентите със сърдечната недостатъчност заразяването с КОВИД-19 е много опасно. Това е и причината тяхното наблюдение, проследяване и лечение да е затруднено в условията на пандемия. Затова стриктното придържане към терапията, хигиено – диетичния режим  и особено самодисциплината  при спазване на  противоепидемичните мерки са изключително важни. Тези пациенти могат да получат съвети от лекуващия ги кардиолг както по телефона , така и при консултативен преглед.

– Кое е най-важното, което пациентите със сърдечната недостатъчност трябва да знаят, а не знаят ? На какво имат право тези пациенти годишно – брой прегледи, изследвания ?

– В последните години се наблюдава повишаване на общата здравна култура на пациентите, включително и тези със сърдечната недостатъчност. Най-важното е необходимостта от промяна в стила и начина на живот, който водят. Те трябва да бъдат запознати от лекуващия ги лекар за това какъв хранителен и двигателен режим трябва да спазват, кои лекарства не трябва да приемат и т.н. Диспансеризираните със сърдечна недостатъчност имат право на 3-4  прегледа годишно  и полагащите им се лабораторни и инструментални изледвания.

– Какво Вашите пациенти най-често пропускат ?

– Най-честия пропуск, който забелязвам при моите пациенти, е че не намаляват достатъчно приема на сол. Те не трябва да приемат повече от 2-4 гр. сол дневно. Затова е важно да знаят кои храни не трябва да употребяват, да проверяват етикетите на храните, които купуват за съдържанието на  готварска сол.

– Кои са новостите в лечението на това заболяване ? Колко години може да преживее човек със такава диагноза ?

– Има доста новости в лечението на сърдечната недостатъчност. В последните години разполагаме и с нови групи медикаменти. Има комбинации, които показват отлични резултати при тези пациенти. Наскоро имах пациент, който от четири години приема един от тези съвременни препарати и се чувства отлично. А заболяването му беше много тежко, с много сериозни оплаквания.

– Можем ли  да се предпазим от Сърдечната недостатъчност и как пациентите могат да си помогнат сами?

– Това е изключително важен въпрос с много лесен отговор. До голяма степен може да се предотврати появата на сърдечна недостатъчност, ако своевременно откриваме, профилактираме и лекуваме заболяванията на сърцето, които могат да доведат до нея.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново