Коледният пост – смирение на плътта и очистване на греховете

Публикувано на чт, 7 Дек. 2017
179 четения

Коледният пост не е самоцел, а смирение на плътта и очистване на греховете. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета. За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържание от всичко, включително и от храна. Телесният пост, заедно с духовния, това е истинският пост. Освен това човек трябва да се въздържа от лоши мисли и изречени лоши думи. Във всички народни обичаи има елементи, свързани с рационалното хранене и природосъобразния начин на живот. Християнската религия ги доразвива и систематизира, като ги обвързва с църковните празници. Смята се, че в човешката природа е нарушена хармонията между духовното и плътското, което се стреми да доминира над духа. Затова човек се нуждае от самоограничаване, а това е постът.
В народния календар всички празници и обичаи се въртят около селскостопанското плодородие. Коледните пости в народните вярвания са една магия, която трябва да предизвика берекета и надеждата, че през пролетта посятото зърно ще поникне.
Вече сме в средата на Коледните пости и на 6 декември похапнахме риба за Никулден. Постите продължават до Коледа, като през това време месото, млякото, млечните храни, животинската мазнина и яйцата са забранени. Алкохолът също е забранен, с изключение на червеното вино, символ на Христовата кръв. Разрешени по време на пост са ориз, нахут, леща, боб, кълнове, соеви продукти, жито, растителни сирене и кашкавал, семена, ядки, тахан халва, маслини.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново