Кардиолози образоват учениците как да оказват първа помощ при сърдечен арест

Публикувано на чт, 8 Ное. 2018
159 четения

Кардиолози от търновската болница тръгват по училищата, за да демонстрират на децата как да оказват първа помощ при сърдечен арест. Идеята е на известния инвазист д-р Валентин Кръстев от Отделението по кардиология. Според него практиката е показала, че когато децата бъдат обучени, показват наученото в семейството или пред приятели. Така те самите става обучители.
Статистиката сочи, че годишно в САЩ и Европа над 700 000 души умират от внезапна сърдечна смърт (сърдечен арест). Затова в редица европейски държави всяка година се провеждат безплатни обучения на деца и възрастни за оказване на първа помощ при спиране на сърцето.
Сърдечният арест е неочаквана смърт в резултат на кардиогенни причини, които възникват в рамките на час при пациенти със сърдечни проблеми и без тях. Той засяга най-често хора между 45 и 75 г. и най-вече мъжете. Голяма част от сърдечния инцидент е свързан с ритъмни нарушения. Лечението на сърдечния арест винаги започва с оказване на долекарска помощ, докато пристигнат медиците. Дефибрилацията е началната фаза за овладяване на острия момент, която възстановява нормалния сърдечен ритъм, а след това терапията продължава в болницата. Медикаментите и подходът са комплексни и зависят от състоянието на пациента.
Според кардиолозите, сърдечният арест е една от най-големите причини за преждевременната смърт. Ако ви болят гърбът, вратът, челюстта и раменете, не пренебрегвайте тези симптоми и веднага се консултирайте с лекар, съветват кардиолози. Ако човек вече е страдал от сърдечен арест, трябва да вземе сериозни мерки за здравето си. Те са да остави цигарите и алкохола, ако ги употребява, да следи редовно кръвното налягане, кръвната захар и холестерола. Да се движи повече и да не допуска наднормено тегло.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново