Какво да направим при сърбеж на скалпа?

Публикувано на вт, 3 Сеп. 2019
529 четения

Най-напред да уточним какво представлява скалп. Скалпът обхваща точно кожата на главата, от която расте косата. Тя е съставена от няколко слоя с мастни жлези, пори и др. На пръв поглед проблемът със сърбежа на скалпа трябва да е нищожен като се има предвид, че сме в 21 век и в Европа, където хигиената е на необходимата висота. Оказва се обаче, че сърбежът на скалпа съвсем не е за подценяване. В лека форма е процес, на който човек реагира непринудено и не прави впечатление и на околните. Не съвсем рядко обаче, човек изпитва силен сърбеж на скалпа, усеща изключителен дискомфорт и е неприятна картинка за околните.  Понякога е много болезнен  и труден за лечение. От  Аптеки Валета ще ви разкажем повече по темата в тази статия.

Причини за сърбеж на скалпа

Специалистите по този медицински проблем са установили много различни причини, предизвикващи сърбеж на скалпа. Причините могат да бъдат външни фактори (въшки, бактерии, вируси) и вътрешни фактори (състояние на косата, стрес, заболявания на организма и др.);  в зависимост от годишните сезони;  в зависимост от възрастта и т.н. Познаването на причините позволява правилно диагностициране и навременно лечение с  прилагане на най-подходящите специфични средства и методи на първо място за недопускане и  после за отстраняване на сърбежа на скалпа. Особено важни са най-често срещаните причини  и  средства за лечение на сърбежа на скалпа.

Какво трябва да се прави, за да  не се допуска проявяване сърбеж на скалпа?

На първо място трябва да се провежда правилна грижа за състоянието на скалпа и косата. Сухата и мазната коса са причина за неприятен сърбеж на скалпа. Преди всичко трябва да се поддържа необходимата хигиена на главата и спалното бельо. Суха коса се получава, въпреки че скалпът произвежда мазнини, които предпазват и косата от изсъхване. Обаче при често измиване на главата с шампоан може да се получи сухост на кожата. Затова главата трябва да се измива с шампоан не по-често от веднъж на всеки три дни. Причина за сухота на скалпа може да бъдат също чести боядисвания на косата, и ако това се установи, трябва да се преустанови тази процедура, защото ще доведе и до наранявания на скалпа. За поддържане  необходимото състояние на скалпа следва профилактично периодично да се третира косата с овлажняващи шампоани, да се подхранват скалпа и косата с балсами, масла за коса и други.

Мазна коса се получава, ако  косата не се измива повече от 7 дни, защото антибактериалните компоненти на мастната мазнина  живеят около седмица и после мазнините по скалпа на главата постепенно се увеличават. Тогава скалпът  започва да сърби. Затова измиването на косата да не е по-рядко от  през 3 дни. Сърбеж на скалпа може да се случи при често използване на сешоар, когато горещият въздух изсушава бързо и силно косата.

Важни са някои най-елементарни препоръки   при измиването на косата. Шампоанът да се нанася равномерно на главата и да се разпени с кръгови движения. Следва хубаво изплакване и изтриване на косата с хавлиена кърпа с по-малко ползване на сешоар.  Много е полезно всяка вечер косата да се реши десетина минути, което представлява лек масаж на скалпа, подобряващ кръвообръщението в епидермиса му.

Да не се появи пърхот, което се оказва  не  така лесно и всъщност често се случва. Пърхотът представлява гъбички под формата на люспички, полепнали върху косата. Настъпва значително лющене на кожните люспи. Наличието на пърхот се придружава със страшен сърбеж. Затова трябва да не се допуска като  редовно се подържа идеална хигиена на косата според всички изисквания.  За профилактика периодично, не по-често от един път месечно, скалпът се измива с продукти, които съдържат кетоконазол, цинков пиритон или селенов сулфид, които са доста агресивни. Въпреки цялото старание,  някои ден с изненада може да се открие пърхот в косата. Тогава се използват специални медицински шампоани за пърхот. По състав те са сложни съединения, представляващи комбинация от няколко активни вещества. Препоръчителни са  лекарствата Кеlyual, Algopiks, Elf,  Nodeds и др. Указаните продукти могат да се използват само за лечение на пърхот, а не  непрекъснато, защото са силно агресивни.

Нетърпимо  силен  сърбеж на скалпа се получава при алергична реакция, предизвикана от използване на някои козметични продукти. За това при първо усещане дори на лек сърбеж на скалпа при  използване на шампоан, балсам и др. трябва този продукт веднага да се елиминира. Понякога се получава алергия при боядисване на косата. Затова е необходимо предварително да се  направи тест за алергичност по начин указан в  листовката към боята. И да се има предвид, че за да се намали предизвикването на алергии върху скалпа от боята, тя се нанася само върху мръсна коса когато кожата е защитена от естествен слой мазнини. Ако въпреки взетите мерки се получи сърбеж на скалпа в резултат на алергична реакция лечението е измиване на скалпа с козметични продукти, които   съдържат кетоконазол или цинков пиритон. Когато като следствие от алергията се развие и дерматит се преписват лекарства за алергия антихистамини като Zodak, Zyrtec,  Diazolin и др. При алергични реакции на скалпа ефикасно помагат различни народни средства.

Едва ли има човек, който когато е притеснен, нервиран. не е посегнал към главата си, защото го е засърбяла. Това е доказателство, че сърбежът на скалпа може да се дължи на психологични състояния, нерви,  стрес. И на тези причини трябва да се обърне специално внимание. В живота такива моменти винаги се явяват и как да се преодолеят? Изходът е да се научим всичко да се преживява философски, да  се извлича положителното и най-важното е човек  винаги да има някакво занимание, цел, проект, работа или развлечение. Това е наложително, защото  депресията, непрекъснатото безпокойство, постоянна тревожност са в основата на  човешкото здраве. В този случай  лечението е със седативи.

Болести, предизвикващи  сърбеж на скалпа и лечение      

Лечението на сърбежа на скалпа е наложително, защото в противен случай почти винаги се получават болезнени рани по скалпа, които при това са огнища на различни микроорганизми и развитие на инфекции.

Наличието на въшки в косата на човек, които хапят кожата му и пият кръвта му, причинява страшно силен сърбеж на скалпа.  Често се  срещат при деца, възрастни хора и природни бедствия, когато няма основни хигиенни условия. Въшките са силно заразно явление с много бързо размножаване. Едно докосване до болен човек и паразитът се прехвърля на другия човек. При изявен сърбеж на главата винаги трябва да се има предвид, че причината може да са въшки. Целесъобразно е да се преглежда главата, особено на децата, всеки ден. Има голям брой съвременни, много ефикасни специални продукти за справяне с въшките като различни шампоани, лосиони, спрейове и др. Като най ефективни могат да се посочат шампоани… спрейове…. Процедурата за почистване от въшки не е приятна, но унищожаването им е наложително при строго спазване на всички изисквания и повтаряне на процедурите, защото  само една ларва, ако е останала отново ще пламне цялата глава за нула време.

Себореята е гъбична болест, създаваща възпалени участъци от кожата в скалпа, които ужасно сърбят. Именно тя най-често  причинява сърбеж по скалпа. Тя се дължи на неправилно функциониране на мастните жлези в скалпа, произвеждащи мазнини или на запушване на порите. В един случай има  недостатъчно производство на мастна тъкан и това е суха себорея. При мазната себорея се получава свръх производство на секреция. Обикновено себореята се проявява  при стрес, липса на витамини, неправилна диета. Лекуването е двупосочно. Едновременно се лекуват причините с лекарства, укрепващи организма физически и психически, рядко с антибиотици и отделно засегнатите възпалени участъци от  скалпа с противогъбични лекарства, с шампоани с цинк, с хормонални мехлеми, със специални маски.

Трихофитийната инфекция на скалпа също е  гъбична болест,   при която се появяват  дебели кръгли лезии, сърбеж и чупливи косми на главата. Лечението е с противогъбични лекарства.

Бактериални инфекции, предизвикани от сърбеж на скалпа. При по-грубо чешане се  получават ранички, които могат силно да се инфектират. Важи особено за деца и възрастни. При възрастни хора кожата изтънява, става суха и податлива на разраняване. Лечението е с антибиотици и антибиотични мазила. От вируса варицела зостер,  който причинява варицела, се появяват мехури по повърхността на скалпа, които сърбят много неприятно. Лечението е лекуване на основното заболяване и общи процедури, успокояващи сърбежа.

По рядко срещани причинители на сърбежа на скалпа могат да бъдат различни възпалителни заболявания като контактен дерматит, екзема, псориазис на скалпа и лихен планус на скалпа. Диагностицирането и лечението трябва да се провежда от лекар.

Болести на вътрешните органи като диабет, бъбречни, ендокринологични болести могат също да предизвикат  сърбеж по кожата на главата и на цялото тяло.

Не на последно място  значение имат общи укрепващи организма  средства. Витамин комплекси за повишаване на имунитета, за  подобряване на метаболизма на мазнините, за стимулиране процеса на оксидативно редуциране, които довеждат до елиминиране на сухотата и пърхота. Сърбежът на скалпа, а и на тялото, може да намалее значително, ако се консумира повече храна съдържаща цинк и желязо, мастни киселини като риба ядки, плодове и зеленчуци. От друга страна трябва да се намали консумацията на мазнини и въглехидрати. Нужно е да се пие повече вода. Да се изгради психическа стабилност.

Да не се пренебрегва консултация с дерматолог при необходимост. Това ще помогне и за по-бързото  и ефективно справяне с проблемите  със сърбежа на скалпа.

Народни рецепти за сърбежа на скалпа

Има различни народни средства, утвърдени  през вековете, които успешно могат да се прилагат при сърбеж на скалпа. Те са достъпни, лесно приложими, ефикасни, действат комплексно за  различни причинители и много е важно, че те са безвредни. Разнообразието е голямо, но има известен брой най-приложими.

1. За облекчаване силен сърбежа в скалпа, бързо неутрализиране на  възпаленията, успокояване  и излекуване на кожата

– Една ябълка. Ябълката се настъргва и се нанася върху корените на косата и скалпа. Маската се държи около час. След това главата се измива и хубаво изплаква. Още след първата процедура се получава чувствително облекчение.

– Лимонов сок с антисептичните свойства. Върху измита влажна коса се излива чаша прясно изцеден лимонов сок и се изчаква няколко минути да подейства. След това косата се изплаква. Да се пазят очите.
– Сода за хляб. 2 супени лъжици сода за хляб се размесват с вода до гъста каша. Сместа се нанася върху скалпа и косата с масаж, изчаква се 20 мин. и се отмива с топла вода. След това косата се изплаква с вода с оцет, за да се неутрализира алкалността на содения  разтвор.

2. За успокояване на раздразнената кожа на главата

– Билкови отвори за изплакване. Приготвя се отвара от лайка, или коприва, особено ефективна е комбинация от лайка и розмарин. Изчаква се да изстине и се нанася с масаж върху измитата коса. Не се изплаква с вода, а се оставя отварата от билки да действа.

– Масла. С масла от бадем, жожоба, маслина, арган се намазва раздразнената кожа на главата, още по-добре комбинирано с етерични  масла.

3. Против пърхот, себорея, сърбеж 

– Лук, лимонов сок и масло. Смесва се сок от лук и чесън с лимонов сок и слънчогледово олио в равни части. Съставът  се нанася върху скалпа, увива се с кърпа. Да се остави за 20  минути да престои и след това  главата хубаво се измива. Сместа е агресивна и не трябва да се задържа повече от 20 мин върху скалпа. Съставът може да се използва като маска против косопад.

4. Прочистване на скалпа от гъбички и бактерии,  овлажняване и хидратиране на скалпа

– Ябълков оцет. Приготвя се разтвор от около ¼ чаша ябълков оцет и  1 л вода. Налива се в бутилка с пулверизатор и се напръсква  скалпа. След престои няколко минути косата се изплаква.

5. За омекотяване на кожата и облекчаване сухотата

– Рициново масло, зехтин. Нанася се директно върху скалпа и се оставя да подейства за около   два часа. След това се измива с топла вода и шампоан за суха кожа.    – Могат да се използват  козметични масла, които имат антибактериални и противовъзпалителни свойства.

– Кокосово масло. След измиване на скалпа и косата те се намазват с кокосово  масло вместо с балсам. Изчаква се до десетина минути и се изплаква главата. Косовото масло придава чудесен аромат.

6. За малки ранички и овлажняване

– Алое вера гел.  Хубаво е да има вкъщи саксия с алое. Тогава се   отрязва листо от алое и се намазва кожата на главата с гела от вътрешната част на листото. Има подходяща козметика с алое вера.

7. Витамин Е

Витамин Е помага за запазване на естествените нива на мазнини в организма и скалпа. Натурални, богати източници на витамин Е са бадемите, тиквените и слънчогледовите семки, сусамът, спанакът, лешниците, зехтинът,  броколите.

Избор на подходяща козметика,  шампоани      

В съвременния начин на живот без козметика е невъзможен. Можете да изберете най-правилния си избор от Аптеки Валета Фарм с онлайн по-ниски цени. Трябва да се има предвид, че прекаляването с грижите за косата и използване на много продукти за коса може да даде обратен резултат и доведе до сърбеж на скалпа. Затова изключително важно е да се подбере подходящата козметика и определи обема на процедурите.
Много шампоани съдържат съставки, дразнещи скалпа.  Трябва да се намерят някои щадящи шампоани с полезни природни съставки, меки и нежни. Такъв е безсулфатния шампоан за здрав скалп без пърхот. Хубаво е за измиване на косата да се ползва шампоан без натриев сулфат или косата да се мие с хума или яйчен жълтък, докато кожата на главата  спре да сърби. Най-добре е да се използват  особено за лечение медицински шампоани, които не дразнят.

При избор на шампоан трябва внимателно да се чете колоната *Състав*. В списъка се съдържат миещи препарати за почистване. В списъка също трябва да се намерят TEA лаурил сулфат, ТЕМ Лаурет Сулфат, Натриев лаурет сулфат, Натриев лаурил сулфат, Амониев лаурет сулфат, Амониев лаурил сулфат. Амониевата киселина се добавя към евтините шампоани, която измива мръсотията, но изсушава кожата. Другите четири  компонента дадени по-горе подхранват косата, омекотяват скалпа, предотвратяват пърхота. Те се съдържат в шампоани на  скъпи марки. Препоръчително е шампоаните да съдържат протеини, кератин, глицерин, лецитин, растителни екстракти и масла, витамини А, В, Е, D, РР.

 

Автор: https://valeta.bg/

loading...
Пътни строежи - Велико Търново