Как да си помогнем сами, ако ни жилне пчела или счупим крак

Публикувано на ср, 11 Юли 2018
486 четения

През лятото зачестяват травмите от катастрофи и във водоеми, особено басейни. В ежедневието обаче не е изненада да ни ожили пчела, да си навехнем крак, да се порежем с нож в кухнята, когато сме на почивка или на пикник в планината. И това може да ни вгорчи ваканцията. За да не се превърнат тези инциденти в сериозен проблем, трябва да знаем основните правила за прилагане на първа помощ. Макар че първата мисъл е да се потърси лекар, когато сме далече в гората, докато дойде линейката, минава време. А често първите минути са решаващи за благоприятния изход от травмата.

Ако ни ужили пчела, за
болката се търси бъз

Проблемът е, че нараненото място може да се инфектира, появява се оток и се зачервява. В случая най-важното е да се извади жилото. То не трябва да се дърпа рязко, тъй като към него е прикрепена малка торбичка с отрова, която може да остане в тялото и да предизвика усложнения. За да се намали болката, на ужиленото място трябва да се постави компрес със студена вода. Ако човек се намира в гората, може да потърси листа от бъз, които да наложи върху мястото. Смята се, че това е най-доброто обезболяващо средство при ужилване от пчели. Ако ужилването е по главата, шията, лицето и устата, което е доста болезнено, по най-бързия начин трябва да се потърси лекар. Човек може да е алергичен към пчелната отрова, която да предизвика задушаване. Затова лекарите препоръчват при такъв проблем да се носи противоалергично средство, закупено от аптека.
Ако човек не знае, че е алергичен и след ужилване получи учестен сърдечен ритъм, нервност, затруднено дишане, хрипове, поява на обриви, подуване, световъртеж и спад на кръвното налягане, състоянието му е спешно и всяко забавяне на лекарската помощ може да бъде фатално.
По-опасно е, ако някой бъде ужилен от повече пчели. Тогава трябва да се търси лекар веднага. Но факт е, че пчеларите са подложени непрекъснато на ужилвания от пчели и просто не обръщат внимание на това. Нещо повече, пчелната отрова дори стимулира имунитета. В миналото хората са използвали дозирано такива ужилвания срещу ставен ревматизъм и други заболявания.
При натъртване се слага студен компрес
През лятото най-често падат децата, но и възрастните не са застраховани от натъртвания. Травмата може да бъде и резултат от удар с камък, а такива престрелки не са изключение дори в детските градини. При натъртване тъканите са повредени, но кожата е запазена. След инцидента се образува оток и болка при движение и първото нещо, което трябва да се направи, е да се сложи лед на мястото, увит в кърпа, или студен компрес. Охлаждането на кожата свива кръвоносните съдове и намалява зачервяването. Друг вариант е да се напои със студена вода хавлиена кърпа и да се постави на пострадалото място. Стои там 10 минути. През следващите няколко дена е добре лечението да продължи с топли процедури и превръзка. Ако все пак отокът и болката не намаляват, трябва да се търси лекар. Честите натъртвания обаче може да са признак на заболяване или недостиг на витамини.
В народната медицина често хората са използвали хляба при натъртвания. Те напоявали две филии с оцет и ги поставяли на болното място. Привързвали ги с памучен плат и найлон и така преспивали.

Кръвотечението от
носа може да е сериозна
болест

Кръвотечението от носа е често при падане, удар при сбиване, а също и признак на високо кръвно налягане или слаби капиляри. Основната задача е да не се допусне слизане на кръвта към стомаха, за да не се предизвика повръщане. За целта главата се повдига, ако човек е в легнало положение. Ако е прав, не трябва да се говори и смърка. Слага се марля, напоена с кислородна вода, и ноздрите се стискат с два пръста. След 3-4 минути кръвта трябва да спре. Помага и студена мокра кърпа около носа и бузите. 24 часа след инцидента не се изпълнява тежка работа, спорт или излагане на слънце. Не се пие алкохол, черен чай и кафе за известно време.
Кървенето от носа обаче може да е първият признак за някои заболявания, като хемофилия, левкемия, атеросклероза на кръвоносните съдове в носа, анемия, чернодробни заболявания, ревматизъм, скарлатина, туберкулоза, тумори и др.

Счупената кост иска
обездвижване

Най-неприятното, което може да ни се случи дори на улицата, е счупване на кост. Правилното оказване на първа помощ е от особено значение. Пострадалият крайник трябва да се обездвижи и човек не бива да се съблича или събува. При счупване на ръката тя се прикрепя към тялото, а ако травмата е на крака, той се прихваща към другия крак. Обхващат се две съседни стави над и под счупената кост. Временното обездвижване се прави с подръчни средства, които зависят от това къде се намира пострадалият. Използва се картон, дъски, летви, дори щеки от ски, ако човек е паднал на пистата. След това лекарите поемат пациента.

При порязване – спиране на кръвта и
дезинфекция

Кой ли не се порязва при готвене или при работа, дори на лекари се случва по време на операция. А да не говорим за малчуганите, които са любопитни и искат често да помагат или да изненадат мама. Но първата работа при подобни наранявания е кръвта да бъде спряна и мястото да се дезинфекцира. Ако раната е малка, трябва да се измие със студена вода, йод или спирт и да се покрие с чиста марля, докато спре кръвта. Желателно е превръзката да се пази чиста няколко дена. Ако раната е по-дълбока, се прави пристягаща превръзка. Тя трябва да бъде плътна, но да не притиска много нараненото място. По този начин раната се предпазва от инфекция.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново