Изследват за СПИН в парка “Марно поле”

Публикувано на вт, 27 Ное. 2018
145 четения

В навечерието на 1 декември – Световния ден за борба със СПИН, във Велико Търново екипи на РЗИ ще изследват за СПИН. Акцията ще се проведе на 30 ноември в парка “Марно поле”, където ще бъде разположен мобилният кабинет. Изследването е анонимно и след 10 минути всеки може да разбере какъв е резултатът. Ще бъдат раздавани и здравно-образователни материали.
Само през октомври в специализирания кабинет на РЗИ за СПИН са се изследвали 109 души между 16 и 56 години. Обикновено повече мъже проверяват здравния си статус, но този път 79 от изследваните са жени. За тази година в областта са регистрирани двама серопозитивни, сочи справка на здравната инспекция.
Независимо от усилията на здравните служби на държавно и местно ниво как хората да се предпазват от СПИН, серопозитивните у нас се увеличават. Само за т.г. новозаразените са 240, толкова е броят и през 2017 г. за същото време. Тъй като най-уязвими са младите хора между 15 и 19 години, които тепърва започват полов живот, правим кампании и в училищата. Такава е предвидена в ПМГ “Васил Друмев” на 27 ноември, съобщиха от РЗИ.
Първият случай на серопозитивен във Великотърновска област бе открит още през 90-те години на миналия век. Мъжът е бил на гурбет в Швеция, където се е заразил, а лечението му продължава в Инфекциозната болница в София. След това сред серопозитивните в региона бяха войници, студенти и пациенти, случайно открити по повод на друго заболяване. Лечението на СПИН у нас е безплатно.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново