Изследват кръвната захар на деца от три великотърновски училища

Публикувано на чт, 19 Сеп. 2019
671 четения

“Плод за капка кръв” се нарича новият мащабен проект на Ротари клуб – В. Търново, насочен към превенцията на диабета при децата. Целта ни е да запознаем хората със същността на това заболяване, да информираме обществеността за новостите, свързани с него, да помогнем да се промени отношението към хората, страдащи от захарна болест, заяви Кирил Андреев, президент на великотърновския Ротари клуб. Кампанията е насочена предимно към децата в ранна възраст.
Проектът ще премине през три етапа. За 4 ноември е насрочено практическото обучение на медицинския персонал от учебните заведения на територията на общината – училища, детски градини и детските ясли. Лектори ще са водещи специалисти по детска ендокринология в страната, осигурени от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Преминалите обучението ще получат специален сертификат. Същия ден ще се проведе и дискусия с гражданите, съпричастни със заболяването. На 14 ноември, когато е Световният ден за борба с диабета, крепостта “Царевец” ще светне в цветовете на Ротари – синьо и жълто, като синьото символизира и борбата със заболяването, посочи Андреев.
Ротарианците обясниха, че за тях най-важен е третият етап от проекта, насрочен за 22, 23 и 24 ноември, когато ще бъде измерена кръвната захар на 1147 деца от 1 до 3 клас в ОУ “Бачо Киро”, ОУ “Св. П. Евтимий” и СУ “Ем. Станев”.
За да бъде извършено изследването, всяко дете предварително трябва да представи декларация от родителите си, в която те посочват, че са съгласни то да бъде изследвано. След измерването децата ще получат персонална информация за нивото на кръвната им захар, която ще бъде запечата в плик. Всяко дете, участвало в кампанията, ще получи от ротарианците по един плод, най-вероятно ябълка.
Ротарианците съобщиха още, че са събрали нужните около 80 000 лв. за закупуване на модерен бронхоскоп за СБАЛПФЗ “Д-р Треймън” във В. Търново по проекта им “Дишането е живот”. Той предвижда още обучение на медицински персонал, който да работи с бронхоскопа и оборудването на кабинет, където да бъде поставен. Паст президентът на Ротари клуб Росен Великов обясни, че апаратът е на стойност 37 771 долара, а фирмата доставчик е избрана чрез търг. Сумата за обучението на медицинските специалисти е 8882 долара. Очаква се всички дейности по проекта да приключат до 2-3 месеца, а апаратът да заработи в началото на 2020 г.
Великов поясни, че това е първият проект на великотърновските ротарианци, по който те получават чуждо финансиране. Голяма част от средствата са предоставени от Фондация “Ротари” и чуждестранни клубове в Турция, Румъния и Украйна.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново