Изследват кръвната захар на 1200 ученици от 1 до 3 клас

Публикувано на вт, 5 Ное. 2019
310 четения

Близо 1200 деца от три училища ще бъдат включени в проекта “Плод за капка кръв” на Ротари клуб – В. Търново, насочен към превенция на диабета. През април догодина ще бъде измерено нивото на кръвната захар на децата от 1 до 3 клас в училищата ОУ “Св. Патриарх Евтимий”, ОУ “Бачо Киро” и СУ “Емилиян Станев”. Изследването ще бъде извършено след информирано съгласие от страна на родителите. Това стана ясно по време на вчерашното обучение на близо 70 медицински специалисти от община В. Търново, което е част от мащабния проект на ротарианците. Лектори на срещата бяха доц. д-р Радка Савова, детски ендокринолог от Специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митев” в София, и Елисавета Котова – председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.
“С този проект Ротари клуб изпълнява една от основните си цели – превенция на детското и майчино здраве”, заяви при откриването на срещата президентът на клуба Кирил Андреев. Директорът на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова изрази удовлетворението си, че медицинските специалисти имат възможност да се запознаят с новостите в диагностиката и лечението на диабета.
Около 1500 деца до 18-годишна възраст у нас страдат от диабет тип 1. Ежегодно в страната се диагностицират около 150 нови случая, отчете доц. Савова. Все по-тревожен е фактът за спада на възрастовата граница, като от заболяването страдат дори бебета. “Една от причините е околната среда, която провокира имунната система по посока автоимунна агресия. Обикновено след захранването на детето докъм 1 годинка започват да излизат тези антитела, които с годините по-бавно или по-бързо унищожават панкреасната жлеза. И когато достигне 70-80 % редукция от капацитета ѝ, една вирусна инфекция, стрес или пубертет отключват диабета. Но сама по себе си вирусната инфекция не е причината за появата на болестта”, обясни детският ендокринолог. По време на лекцията тя представи пред медицинските специалисти в общината новостите, свързани с лечението на коварното заболяване.
“Ние, като родители на деца с диабет не очакваме медицинските специалисти в училищата и детските градини да ги лекуват. Но искаме да се чувстваме спокойни, както и нашите деца, че при необходимост ще бъдат наблюдавани и в случай на неблагоприятна ситуация медицинските специалисти ще знаят как да реагират. Важно е да се изгради взаимно доверие, защото има случаи, в които децата в училище се крият, за да си поставят инсулин, срамувайки се от връстниците си”, сподели Елисавета Котова. Тя разказа, че когато преди 16 г. откриват проблема при дъщеря ѝ, почти нищо не се е знаело за диабета. Това е причината да създаде организацията. Днес отчита, че в България се прилага адекватно съвременно лечение, но най-важното нещо е доброто обучение за контрол на заболяването.
Котова посочи като положителна стъпка готовността на НЗОК да реимбурсира т.нар. сензори, които следят постоянно нивата на кръвната захар. Към момента родителите са принудени да си ги купуват от чужбина, тъй като фирмите производителки са се насочили към големите пазари. Въпреки това се очаква този проблем да бъде решен и да се намери доставчик и за България.
Проектът на Ротари клуб продължава с още два етапа. На 14 ноември, когато се отбелязва Световният ден за борба с диабета, крепостта “Царевец” ще бъде оцветена в син и жълт цвят – цветовете на клуба и на борбата с диабета. Третият етап е скрининговото изследване в трите училища в старата столица.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново