Издирват деца с липсваща ваксина срещу морбили

Публикувано на пн, 18 Февр. 2019
345 четения

Личните лекари във Великотърновска област започват да издирват децата, които не са имунизирани срещу морбили, паротит и рубеола. Мерките са по разпореждане на здравното министерство във връзка с увеличващия се брой болни от морбили в страната. Съгласно Имунизационния календар на децата се поставят безплатно задължителна профилактична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола след навършване на тринадесетия месец. Реимунизация срещу трите заболявания се прави на 12-годишна възраст. Апелът към родителите е при установен пропуск в имунизационния статус на детето си сами да потърсят общопрактикуващия си лекар. За прилагането на извънредните мерки са осигурени достатъчни ваксини.
Експерти от МЗ уточняват, че към момента няма епидемия, а епидемичен взрив. До 16 февруари доказаните случаи на морбили у нас са 21, като 8 от тях са с тежки усложнения. Във Великотърновска област за сега няма данни за заболели, а процентът на имунизираните лица е над 95 %.
Според СЗО отказът от имунизации е една от основните опасности за 2019 г. Изчислено е, че без тях всяка година би имало между 2 и 3 милиона допълнителни смъртни случая. Въпреки предупрежденията все още има хора от различни държави, които отказват ваксини за себе си или за децата си, или се колебаят да ги приемат, макар да са лесно достъпни. Това затруднява постигането на достатъчно високи нива на покритие сред населението, с което се понижава ефектът от “груповия имунитет” и се създава предпоставка за възникване на огнища на различни опасни заболявания.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново