Информационна кампания за сърдечната недостатъчност започва във В. Търново

Публикувано на вт, 25 юни 2019
798 четения

70 % от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртност у нас са онкологичните заболявания. Едва 30 % са наясно, че това са сърдечносъдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечносъдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, представено от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) през май т.г.
Проучването е проведено с цел изучаване на обществените нагласи и познаването на сърдечносъдовите заболявания и в частност на заболяването “сърдечна недостатъчност”. Тя е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.
За да повиши знанието за това заболяване, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. В. Търново е един от градовете, включен в кампанията, съобщи д-р Петьо Аврамчев, водещ специалист-кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност.
“Сърдечната недостатъчност успешно може да бъде превантирана. Най-доброто лечение е профилактиката на рисковите фактори и това е една от главните цели на дружеството и на цялата кардиологична общност. Трябва да обучаваме, говорим, образоваме хората, кои са най-обикновените симптоми, трябва ли да отида на специалист, как да се предпазя. Болните със сърдечна недостатъчност могат да бъдат адекватно лекувани, да изпълняват своите професионални и семейни задължения и това е много важно в държава с демографска криза и отрицателен естествен прираст”, посочи д-р Аврамчев.
По данни на НЗОК към 1 януари т.г. броят на диспансеризираните с това заболяване в страната са 153 348 души, 89,31 % от тях са на възраст над 60 г. Разпределението жени – мъже е 54 % на 46 %. В област В. Търново болните са 6926 души, отново предимно възрастни хора. През 2018 г. 2869 души са лекувани в болници в област В. Търново по повод на заболяването. 1,338 млн. лв. е струвало тяхното болнично лечение.
За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове във В. Търново ще получат информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване. Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор) всеки делничен ден от 10 до 16 ч.
Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално. Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори – изтощени. Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма – това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото – краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.
В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечносъдови заболявания, като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други, тя намалява.
Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно само за тази диагноза. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново