Има остра нужда от кръв от всички кръвни групи

Публикувано на ср, 13 май 2020
217 четения

Над 20 души са дарили кръв за бременната жена, която падна от 4 етаж на болницата в Г. Оряховица. 29-годишната пациентка е настанена в тежко състояние и опасност за живота в реанимацията на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” с множество травми. Близки на бременната обявиха в социалната мрежа, че е необходима кръв за лечението ѝ, на което веднага се отзоваха доброволци. В понеделник в Отделението по трансфузионна хематология в областната болница за нея са дарили кръв 11 души, а вчера до обяд над 10 доброволци.
“На този етап за жената са събрани необходимите банки с кръв. Благодарим на всички, които се отзоваха и бяха съпричастни към случая. Призовавам всеки, който има желание и възможност, да дари кръв, тъй като в момента имаме остра нужда от дарители от всички кръвни групи за други пациенти”, апелира д-р Мариана Витанова, началник на Отделението по хематология.
Кръводарител може да стане всеки здрав гражданин на възраст от 18 до 60 г. Те трябва да са здрави, да не страдат от хронични заболявания и да не приемат медикаменти. В условията на пандемията важи и условието да не са били контактни с болни от COVID-19, уточни д-р Витанова. Желаещите да дарят кръв трябва да са добре отпочинали и закусили. Преди даряването задължително се изследват кръвните показатели и се измерва кръвното налягане.
Центърът работи с граждани от 8,00 до 13,00 ч. всеки делничен ден.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново