Грипната епидемия е далеч, но бумът на варицела продължава трети месец

Публикувано на пт, 11 Ян. 2019
354 четения

Към този момент няма повишена грипна заболеваемост в областта, отчете д-р Ирина Млъзева, шеф на надзора на заразни болести при Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Данните за миналата седмица, обхващащи дните от 31.12.2018 до 6.01.2019 година сочат, че общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в областта е била 52,34 на 10 000 души, при данни за 95,21 на 10 000 души за страната.
Продължава актуална да бъде варицелата. Вече трети месец заболеваемостта в областта е повишена. Това най-вероятно ще продължи да е така, докато болестта не прекарат всички, които все още не са страдали от нея, коментира д-р Млъзева. На този етап няма данни за други сериозни заболявания в региона.
Данните за страната сочат, че в дните от 24.12 до 30.12. 2018 година заболеваемостта е била 51,00 на 10 000 и сега е увеличена почти двойно. На национално ниво процентите на болни в последната седмица на миналата година рязко е спаднало, но според експерти това се дължи на почивните дни, в които много от хората не са потърсили лекарска помощ, а заболяванията не са регистрирани. Затова рязкото повишение не е предпоставка за притеснение или обявяване на грипни епидемии. Въпреки това грип все пак върлува, а сезонът предразполага към по-често боледуване.
В тази връзка експертите съветват да се ограничават пътуванията, да се спазва добра лична хигиена, а при случай на боледуващ у дома при възможност той да бъде изолиран в самостоятелна стая, а посещаващите го да носят маски. В този сезон е необходимо храната да бъде с повишен прием на белтъци и витамини, а помещенията вкъщи и на работа да се проветряват редовно, напомнят още специалистите.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново