Гимнастика за бременни предлагат в АГ отделението във В. Търново

Публикувано на вт, 3 Дек. 2019
407 четения

Отделението по Акушерство и гинекология към МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново е едно от малкото лечебни заведения в страната, където бъдещите майки вече ще могат да посещават занятия по гимнастика в последния триместър от бременността си. Гимнастиката стартира пилотно в началото на декември, като заниманията води стажант- акушерката от търновския филиал на Варненския медицински университет Йоана Браткова, която е и дългогодишен кинезитерапевт.
“Идеята е да успеем да обучим бременните жени адекватно за предстоящото раждане, като с този тип занимания, целта ни е да ги подготвим физически и психически за предстоящото нормално раждане”, разказва Йоана Браткова.
Вече година фитнес топките се използват в родилната зала на отделението, но по думите на акушерка Любка Кръстева е необходимо бъдещите родилки, предварително да бъдат обучавани, тъй като това помага и за преодоляването на психологическата бариера, постъпвайки в родилна зала.
“Видяхме ползи от това, а сега целта ни е предварителната подготовка на бременните. С топките създаваме почивка между контракциите, освен това упражненията намаляват емоционалното напрежение, с което пристигат почти всички жени за раждане”, споделя акушерка Любка Кръстева.
Гимнастиката с фитнес топка чрез спонтанен биомеханизъм успява да подготви мускулатурата на тазовото дъно за предстоящото раждане, като в същото време подпомага релаксацията и тонуса на мускулите, разказват специалистите. Те допълват, че по време на цялата бременност е препоръчително една бременна жена да подобри своята двигателна култура, но когато процесът е насочен към самото раждане е хубаво упражненията да започнат в третия триместър.
Даниела Стойчева е една от първите бременни, които се включват в заниманията.
“На мен ми харесва да спортувам и трябва да имам повече активност, а и се чувствам доста по-добре. Надявам се да улесня и раждането”, допълва още тя.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново