Гергана Николова: “10,8 на сто от майките в Англия пушат, срещу шест пъти повече в България”

Публикувано на ср, 7 Ное. 2018
287 четения

Гергана Николова получава първата си диплома за акушерка през 1992 г. Завършва бакалавърска степен в Медицинския технологически институт в Атина през 2003 г. Работила е като акушерка в България и Гърция, а от 15 г. работи във Великобритания. Сега е част от екипа на здравното министерство и работи по темата за подобряване на майчиното здравеопазване на Острова.
През 2015 г. Гергана е удостоена с престижната награда “Мери Сийкол” за проект по онлайн обучение на бъдещи родители и акушерки. Същата година става почетен член на Кралския акушерски съюз, а през 2017 г. е поканена за сътрудник в Управителния съвет на Университета в Западен Лондон.
Гергана Николова беше гост на Академията на Алианса на българските акушерки, която се проведе в края на октомври във В. Търново. Нейната презентация беше за вредата от цигарите по време на бременност.

С 35 на сто се увеличава рискът от спонтанен аборт при пушене по време на бременност, коментира Гергана Николова. Не ми се е налагало много често да убеждавам моите пациентки и родилки, че пушенето е вредно. За нещастие съм виждала по-често, отколкото на мен ми се е искало, опустошаващия ефект на тютюневия дим, посочи още акушерката. Според нея тютюнопушенето увеличава преждевременното и мъртвото раждане, вродените дефекти, синдрома на внезапната детска смъртност, ниското тегло, което е с над 500 г по-малко, а това е сериозен риск за нормалното развитие на детето. Вече е доказано, че тютюнопушенето е един от основните фактори за вродените лицевите дефекти – заешка устна и вълча уста.

Цигареният дим
съдържа над 4000
химични елемента,

от които 60 канцерогенни съединения, основно никотин и въглероден оксид. С всяко дръпване на цигарата никотинът преминава в кръвоносните съдове, те се свиват, а с това и достъпът на кислород. Това води до увеличаване на кръвното налягане и пулса на майката. И става като да се диша през сламка, вместо с отворени уста. Така се чувства едно бебе в утробата на майката. Неблагоприятният ефект от въглеродния оксид е още по-голям. Във Великобритания в момента се използват специални монитори за всяка жена, които отчитат въглеродния оксид, който пречи на червените кръвни телца в организма да разпределят кислорода в кръвта на майката, който да стигне до бебето. Органите на детето остават недоразвити, особено мозъкът. Така се получават аномалиите. Наистина въглеродният оксид не се вижда, но ефектът му е жесток, каза Николова.
Арсеникът в цигарите също е жесток подарък за бебето и този опасен елемент убива клетките на детето. В цигарения дим се съдържа и формалдехид, а с него навремето препарирахме животни в училище. Този отровен елемент засяга най-често ретината на очите и лигавицата на горните дихателни пътища. Не по-малко опасен е и водородният цианид от цигарите. В дима има още бензен и полоний, които увреждат ДНК молекулата на бебето и са забранени за производство във всички храни. А пушещите майки го подаряват на бебетата си.
Николова посочи още, че пушенето по време на бременност увеличава риска от преждевременно раждане с 27 %. Това означава, че 3 от 10 бебета ще имат нужда от допълнителна грижа. Освен това 60 % е вероятността децата на пушещи майки да развият астма. Едно такова дете през целия си живот ще има ограничения, то ще стои встрани и ще гледа как другите като него играят.
Рискът от мъртво раждане е 47 % при жени, които пушат, посочи още акушерката. В Исландия пушещите майки са 0,1 %, а мъртвите раждания са 1,8 на сто.

В България 65 %
от жените пушат

и мъртвите раждания са 5,7 %. Има и друга опасност при тютюнопушенето на майката. В случая 40 % е по-висок рискът бебето да развие аутизъм. Но днес жените раждат в по-късна възраст, когато вече са изградили собствена професионална кариера. Това крие и допълнителен риск да се роди здраво бебе.
Във Великобритания има национална програма, която си е поставила амбициозната цел да намали до 5 % броя на пушещите майки и това трябва да стане до 2022 г., съобщи Николова. Най-голямото внимание се отделя на бременната жена, целта е тя да откаже цигарите. Тази “атака” започва преди бременността и още по-усилено по време на този период. Работи се с всяка майка поотделно. Освен това в Англия по настояване на здравното министерство са били спрени определени реклами на цигари по телевизията. А също и на млека, които заместват кърменето в първите месеца от живота на бебето. Имахме много силна кампания в полза на кърменето, заяви Николова.
Акушерката развенча рекламите по интернет, в които се твърди, че пушенето отпуска бременната жена. Според нея това е заблуда и именно медиците са тези, които трябва да опровергаят този мит. Нашето послание е,

че дори една
цигара е вредна
за майките

и тук е ролята на акушерката и всички здравни работници, които да убедят бременната жена да се откаже от тютюнопушенето, подчерта Николова. Но явно тази система, която действа в Англия, не е позната в България, след като процентът на пушещите жени е шест пъти по-голям от този на Острова, коментира Николова. По думите ѝ най-голямата подкрепа за отказване от цигарите е на семейството. Но ако жената знае вредата от тютюнопушенето за бебето и продължава да го прави през бременността, причината е в самата нея. Нека да убедим майките да чуят за тази чудовищна опасност от цигарите, защото вредата е доказана, апелира акушерката. Тя допълни, че вече има много жени, които са се отказали трайно от цигарите по време на бременност.
Николова отрече и твърденията, че ако една жена е пушила повече от кутия цигари дневно, тя не бива да спира тютюнопушенето като бременна, защото можело да се получи никотинов глад, който да навреди на бебето, а също и депресия при майката. Това не е вярно, категорично заяви акушерката. Тя добави, че електронните цигари също са вредни и засилват зависимостта, тъй като се употребяват предимно в затворени помещения. Наистина, в електронните цигари липсват голяма част от канцерогенните елементи, но никотинът остава и той е вреден за бебето.
Акушерката обърна внимание и на друг факт, че може бременната жена да не пуши, но в семейството да има пушачи. Тогава трябва да накараме тези, които пушат, да спрат, защото могат да причинят увреждане на бебето за цял живот. Димната среда е много вредна за бъдещия малчо.
Според Николова в България по-голяма част от населението се отоплява с твърдо гориво, при горенето на което се отделя въглероден диоксид. Той също е опасен за бременната жена. В Англия този проблем идва от отоплението с газ, където се отделя същият газ. Изходът и при двата случая е редовно да се проветрява, посочи гостенката.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново