Фондация “Искам бебе” подкрепя желаещи да станат донори на генетичен материал

Публикувано на ср, 1 май 2019
143 четения

“Съществуват различни митове, свързани с даряването на яйцеклетки, които не отговарят на истината. Донорите не се подлагат на много агресивна хормонална стимулация, яйчниковият резерв на жената не може да се изчерпи с манипулацията и яйцеклетките не се изваждат чрез операция.” Това коментира Вероника Михайлова от Фондация “Искам бебе” във Велико Търново. Организацията вече повече от 10 години популяризира и подкрепя донорството на генетичен материал. Двойките с репродуктивни затруднения в България са на 150 хиляди, а над 50 хиляди са онези, които не успяват да създадат свое потомство по класическия метод “ин витро” и се налага да използват чужда яйцеклетка или сперматозоид.
“В бюджета на държавния фонд “ин витро” не е заложено финансиране на двойки с изчерпан генетичен материал. Поради тази причина фондацията поставя началото на програма, търсеща начини това да се случи и чрез донорство на дарен такъв материал още преди 10 години”, разказва Михайлова, която е и координатор по донорска програма за Централна Северна България. След навършване на 18-годишна възраст всеки здрав мъж може да стане донор, а горна възрастова граница като ограничение няма. Преминава се през задължителни изследвания, а желаещият да дари посещава клиниката между 3 и 10 пъти с цел отдаване на материал. Отдадената проба се замразява за период от 6 месеца.
При жените процедурата също е предхождана от редица изследвания за инфекции, реакции на организма, както и хормонални изследвания. Всяка жена до 34-годишна възраст, родила поне едно здраво дете и имаща не повече от 5 живи раждания, има право да бъде донор на яйцеклетки до 3 пъти. Самата процедура представлява хормонална стимулация с малки подкожни инжекции за период между 9 и 13 дни. Завършва с пункция на яйчниците, направена под пълна венозна упойка и трае 3-4 минути. Цялата манипулация отнема приблизително 15 минути и е напълно безболезнена. Краткотрайната упойка цели да се осигури неподвижност при пункцията, а след извършване на пункцията е необходимо жената да остане за не повече от 2 часа в специализираната клиника под лекарски надзор.
И при жените, и при мъжете донори се подписва информирано съгласие, с което се запазва и правото то да се оттегли по всяко време, преди пробата да бъде използвана за целите на асистираната репродукция при мъжете и пред същинския акт на изваждане на яйцеклетки при жените. “Всеки желаещ да стане донор може да потърси нашата подкрепа, като се свърже с координатор на фондацията. Ние ще осъществим логистиката и връзката между донорите и лечебните заведения и ще отговорим на всички изникващи въпроси, свързани с интервенцията”, допълва Вероника Михайлова.

Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново