Фармацевтът Стефан Згурев: “Верификацията на лекарства е най-малкият проблем на аптеките”

Публикувано на пт, 8 Февр. 2019
2319 четения

От 9 февруари в сила влиза европейска наредба, задължаваща всички аптеки в страната да инвестират в нов софтуер, с който да работят. В знак на протест фармацевти работят с жълти жилетки. “Верификацията е най-малката промяна, която засяга аптеките и клиентите. По-сериозни са тези със Здравната каса и с Изпълнителната агенция по лекарства. Верификацията ще засегне малките аптеки. Колкото и да не ви се вярва, има аптеки, които изписват в тетрадки лекарствата и не разполагат с подходящ софтуер или изобщо с някакъв. Трябват инвестиции спрямо новите промени и това ще засегне малките обекти. Има и още по-сериозни промени”, коментира за “Янтра ДНЕС” Стефан Згурев, собственик на верига аптеки във Велико Търново. Инвестиции трябват за нови касови апарати, допълнително и за софтуери към тях. Корекциите към софтуерите обаче още не са изготвени напълно и това носи още проблеми на собствениците на аптеки.
“Със Здравната каса обаче е най-страшно. Там изпълняваме доставки на скъпо струващи лекарства, които са много сложни за изпълнение. Незнам дали ще ми повярвате, но ние работим на загуба. Колкото по-голям оборот правиш, толкова повече проверки и санкции следват от Здравната каса. Случват се технически грешки с точки и запетайки, неважни неща, но това дава основание да не ти плащат рецепти. Трябва да има партньорство и толерантност между структурите, не по този начин”, коментира още Згурев.
Доставките на скъпоструващи лекарства, които са предимно за онкозаболявания, се уговарят с доставчиците и собствениците на аптеки, но за поръчките има лимит, който е крайно недостатъчен и след него следват редица процедури. Има и много разходи, следващи доставките. “Има логистика, заплати, телефони, а Здравната каса ни дава 2 лв. за това. Взимаш лекарството например за 40 000 лв., толкова ти плащат от касата, за нас са логистиката, рисковете от грешки с точки или запетайки, треперенето да не сбъркаш някъде, а за това получаваме от касата 2 лв., което е 1,60 без ДДС. Разходите по доставката са поне 50 лв., така че осигуряваме лекарствата на загуба. Правим го заради човешкия морал”, коментира Стефан Згурев.
Фармацевтът разказва още, че е успял да договори отстъпка от доставчика, който е трета страна, за да покрие поне част от загубите, доставяйки скъпите лекарства, а Здравната каса после изискала отстъпката. “Водихме дела, но ги губим, всички губят тези дела. От къде на къде касата, вместо да е партньор, ми взима отстъпката за това, че съм коректен и съм договорил условия за себе си?”, допълва Згурев.
На този етап протестните действия чрез носене на жълти жилетки се отнасят само до промените с верификацията на лекарства. От Съюза на фармацевтите и Съюза на собствениците на аптеки у нас обаче са в пълен консенсус, че има още много сериозни казуси, които могат да предизвикат по-голяма вълна на недоволство и протестни действия в по-голям мащаб.
Александра ДИМОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново