Двойно повече чревни инфекции регистрираха лекарите за месец

Публикувано на пт, 9 Авг. 2019
197 четения

100 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през юли във Великотърновска област, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Наблюдава се двукратно намаляване на броя на случаите и относителния дял на въздушно-капковите инфекции, но за сметка на това има двукратно увеличение на чревните инфекции, които са 55 % от регистрираните заболявания през месеца.
Най-висока е заболеваемостта в общините Горна Оряховица, Лясковец и Златарица. 47 са случаите на гастроентерит и ентероколит, на варицела – 28, по един са заразените с Лаймска болест и Марсилска треска.
1614 изследвания на граждани, детски колективи и домове за социални услуги са извършени в лабораторията по паразитология през изминалия месец. Микробиологични изследвания са направени на 913 души, а вирусологични на 108 човека. Едва 23 лица са се изследвали в кабинета за безплатно и анонимно консултиране за СПИН. От тях 17 мъже и 6 жени на възраст от 18 до 72 г.
В биологичната лаборатория е извършена идентификация на нови природни огнища чрез видово определяне на донесени от граждани и лечебни заведения 58 кърлежа. Осъществен е мониторинг на 11 комарни биотопа на територията на областта чрез видово определяне на комарни ларви.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново