Доц. д-р Георги Пехливанов е най-новият гост специалист в „ДКЦ-1“ във В. Търново

Публикувано на нд, 17 Февр. 2019
854 четения

От февруари дерматологът доц. д-р Георги Пехливанов е част от екипа на „ДКЦ – 1 В. Търново“ . Той е поредното хабилитирано лице, след проф. Пламен Кинов и доц.д-р Илия Вълков, което ръководството на Диагностично-консултативния център привлича в полза на жителите от града и региона. Като гост-специалист на лечебното заведение, той ще преглежда, лекува и консултира пациенти с проблеми в областта на общата клинична дерматология и венерология.

Доц. Пехливанов има близо 40-годишен стаж в София като асистент и преподавател в Университетската кожна клиника. Последните 15 г. е началник на отделението в Кожната клиника към „Университетска Александровска Болница“. През целия период се е занимавал със студенти, преподавателска дейност – лекции и упражнения, участвал е и в редица международни и национални конгреси.  От дългогодишната си практика доцентът съди, че всяка една инфекциозна болест има периоди на силно разпространение, както и на спадове на заболеваемостта.

„Освен социално-икономическите фактори, на които се подчинява епидемиологията, има и фактори, които се крият в самата биология на причинителя, които са не много изяснени и предизвикват спадове и пикове в заболеваемостта. В момента отново се появява триперът, който беше позабравен. Увеличават се и страдащите от атопичен дерматит. Вече 20 % от случаите са в по-късна възраст. Тежко протичащите форми на псориазис също са обект на нашето внимание през последните години“, обясни доц. д-р Георги Пехливанов. Според него понятието „атопичен дерматит“ стига често до хипердиагностика. Напоследък възникват и някои екземи от прекомерно къпане. При второ къпане за деня през зимата е препоръчително да се използва балсам, за да не се изсушава кожата на тялото, съветва доцентът. Той ще преглежда пациенти след предварително записване.

Александра ДИМОВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново