Домове и възрастни получават безплатни лекарства по проекта “С грижа към хората”

Публикувано на чт, 11 Ян. 2018
345 четения

За шеста поредна година във Великотърновската община ще бъдат раздадени безплатни лекарства на социални институции, болници и бедни хора. Инициативата е по проекта “С грижа за хората”, който се изпълнява от Дарителското сдружение “Св. Иван Рилски”, в партньорство в Общината и Областната дирекция на МВР. Проектът вече е представен за одобрение пред “Софарма”, като се очакват лекарства, за които не са необходими рецепти.
Благовеста Факирова (на снимката), председател на сдружението, обясни, че лекарства ще бъдат предоставени на домовете за възрастни във В. Търново и Балван, Кризисния център, Центровете за работа с деца и младежи, СБАЛПФ “Д-р Трейман”, 3 клуба на пенсионера и инвалида в селата. Надяваме се през февруари да получим положителен отговор от “Софарма”, след което да раздадем лекарствата, заяви Факирова. Тя допълни, че в момента има само три аптеки извън В. Търново и хората по селата много трудно се снабдяват с лекарства. Особено в балканския район, където и транспортът е оскъден, е необходимо да се търси аптека в града, а това са допълнителни разходи, особено за възрастните, които имат по няколко заболявания. Председателката добави, че освен лекарства, хората в селата получават дрехи, храни, подпомагат се при получаване на помощите за отопление и пенсиите.
Проектът “С грижа за хората” е иновативен и през 2016 г. беше избран като официална номинация за участие на България в конкурса на Европейската мрежа по превенция на престъпността на тема “Превенция на престъпността срещу възрастните хора”. Той се проведе в Братислава, Словакия. Проектът печели грамота за тема с голямо обществено значение.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново