До 6 август заменят блокираните лекарства за хипертония

Публикувано на вт, 10 Юли 2018
493 четения

До 6 август общопрактикуващите лекари заменят блокираните медикаменти за хипертония и сърдечни заболявания, които бяха изтеглени от аптеките. В списъка са включени 62 лекарства, които са спрени у нас и цяла Европа заради активното вещество валсартан, доставено от китайска фирма. Съмненията са, че в него има канцерогенен примес.

Общопрактикуващи лекари от Велико Търново споделиха, че няма опашки от пациенти пред кабинетите и хората са спокойни. Според д-р Христо Димитров, шеф на Областното сдружение на джипитата, малко се преекспонира с тази промяна, тъй като има достатъчно други лекарства, които могат да заменят блокираните. Трябва обаче пациентите да бъдат наблюдавани как им действат новите медикаменти и дали се постига качественото лечение.

Според д-р Димитров блокирането на лекарствата от ИАЛ е превантивна мярка, тъй като в момента още не е ясно колко от въпросния примес е проникнал в медикаментите, произведени от китайска фирма. Това се проучва от Европейската агенция по лекарства. Смята се, че наличието на канцерогенния примес е проникнал при промени в производствения процес. Възможното въздействие върху пациентите тепърва ще се уточнява.

Джипитата в областта вече са получили новия списък с лекарствените алтернативи, заяви д-р Димитров.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново