Децата имат право на един преглед и 4 дентални дейности по Здравна каса

Публикувано на вт, 23 февр. 2021
231 четения

Децата до 18-годишна възраст имат право на един обстоен дентален преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, заплащани изцяло или частично от НЗОК. Тези дейности са съответно обтурация (пломба), вадене на временен или постоянен зъб, които са без доплащане от страна на родителите, и лечение на пулпит или периодонтит на временен зъб или постоянен зъб с доплащане. При пулпит или периодонтит на постоянен зъб са предвидени до две лечения годишно.
При психично болни лица до 18 г. гореизброените дентални дейности се извършват под обща анестезия и са изцяло заплатени от НЗОК, без ограничение от обема на прилагането им. Пакетът за здравноосигурените лица над 18-годишна възраст имат право на един обстоен преглед със снемане на зъбен статус и три лечебни дейности – обтурации с амалгама или химичен композит с доплащане и вадене на зъб с упойка, за което също е предвидено доплащане.
Пакетът включва още възстановяване функцията на дъвкателния апарат при цялостно обеззъбени долна или горна челюст с цяла плакова зъбна протеза, в т.ч. и контролни прегледи за период от 4 години при лица на възраст от 65 до 69 г. НЗОК не заплаща на зъботехниците за извършената от тях дейност, а пациентите сами заплащат материала за протезата и медико-техническата дейност за изработката ѝ.
За бременните жени е предвиден един допълнителен обстоен дентален преглед със снемане на зъбния статус. Пациентите над 18 г. заплащат за всяко посещение при лекаря по дентална медицина и потребителска такса, освен ако не попадат в категориите, освободени от нея по закон.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново