Ден с повече плодове и зеленчуци подготвят за децата на В. Търново

Публикувано на ср, 16 май 2018
139 четения

Малчугани от детските градини “Ален мак” във Велико Търново и “Надежда” в Килифарево, а също ОУ “Димитър Благоев” в старата столица се включват в Деня “С повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар”. Той е организиран от фондация  “За храната” и е част от глобалното движение “Food Revolution”, основано от Джейми Оливър.

Доброволката към фондацията Весела Савова разказа, че тази година кампанията включва кулинарни работилници за деца, беседи за здравословното хранене, публикуване на специализирани материали. Целта е да мотивираме малчуганите и родителите им да подбират храните и да се хранят здравословно.

На 18 май организаторите ще гостуват в трите учебни заведения, където ще има много изненади и вкусотии за децата. На следващия ден от 9,45 ч. в кафене “ВкусотериЯ” във Велико Търново ще бъде открита кулинарна работилница. Деца и родители ще готвят здравословни храни от плодове и зеленчуци, като за участието си те са се записали предварително. Но вече са запълнени всички  места, уточни Весела.

Според фондация “За храната”, българските деца консумират малко плодове и зеленчуци, за сметка на тестените и сладките храни. Затова имаме пакет от предложения, които ще внесем до съответните министерства, които да осигуряват здравословни и качествени храни, като се набляга на плодовете и зеленчуците, подчерта Весела. Тя уточни, че безплатните закуски в училищата не отговарят на стандартите за здравословно хранене и там трябва да се направят сериозни промени.

На 19 май в страната ще бъдат организирани над 80 кулинарни работилници, в които ще участват над 2000 деца. Те ще приготвят зеленчукови салати и плодови сокове, а продуктите са осигурени от родни производители.

За втора година Велико Търново се включва в кампанията “Ден на революцията в храненето”. Тя ще се проведе едновременно в 23 града в страната и в 120 държави по света.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново