Даниела Малакова, психолог: “Във времето на криза е важно да предпазим децата от страха, тревогата и притеснението”

Публикувано на пн, 4 май 2020
751 четения

– Г-жо Малакова, в момента живеем в необичайна ситуация. Как се отразява тя на децата?
– “Социална изолация” е термин, който чуваме всеки ден от всички страни. Всичко онова, което се крие зад тези две думи, промени много начина ни на живот – както на децата, така и на възрастните. Домът, който винаги е бил семейното убежище и се възприема като място за спокойствие, отмора, общуване, сега има и нова функция. Родителите, в най-добрия случай, работят от дома, а децата от първа група на детската градина до бъдещите абитуриенти – учат. Съвместяването на тези нови дейности с обичайните изисква много добра организация и координация, партньорство между всички. Децата търсят своето място под слънцето. Имайки предвид и това, че в тази възраст са все още зависими от грижите на възрастните, трябва да ги попитаме как се чувстват!
– Доколко децата осъзнават случващото се и имат ли свой начин на реакция?
– Децата на тази възраст са малки и “осъзнаването” на случващото става чрез наблюдаване и осъзнаване поведението на техните родители. Ако родителите са спокойни и обясняват какво налага извънредната хигиена, защо е важно да стоим у дома и да не излизаме, защо не трябва да се срещаме с приятели и т.н., децата биха били по-спокойни. Но ако родителите мълчат и с децата не се говори, ако думите “зараза”, “болни”, “умрели” присъстват постоянно в техните разговори или по телевизионните канали, те биха били лесно подвластни на страха, тревогата и притеснението.
– Какво най-много им липсва? А може би има и неща, които им харесват такива, каквито са сега?
– Може би най-много им липсват разходките и игрите на открито, както и срещите им с други деца. Но със сигурност има и деца, които са щастливи от това да стоят у дома с мама и тати и да бъдат обгрижвани от тях.
– Увеличава ли се престоят на децата пред екраните на електронните устройства и как им се отразява това?
– За децата от училище, със сигурност. Но за децата от предучилищна възраст това време е под контрола на родителите. Да, факт е, че част от поставените задачи от детските учители изискват използването им, но ако родителят има контрол, времетраенето може да бъде ограничено до здравословни рамки.
Ако интернет е единственото детско занимание – това е родителско решение и отговорност.
– Какво трябва да предприемат възрастните, за да помогнат на децата да се справят с по-продължителното стоене вкъщи?
– Родителите се оказаха доста креативни. Те самите осъзнават, че включването на детето в дейности ангажира вниманието му и денят преминава по-забавно и по-бързо.
– Каква е ролята на педагозите от детските градини? Успяват ли те да поддържат връзката със своите възпитаници при липсата на пряк контакт?
– В двете детски градини, в които работя, колегите ежедневно поддържат връзка с родителите чрез затворени фейсбук групи. Колегите търсят всякакви интересни идеи за децата, които в същото време да не изискват специален ресурс за изпълнение. Мисля, че малчуганите много харесват, особено от първа група, видеата на своите учителки. Споделят се снимки от празници и детски постижения.
– А вие и вашите колеги психолози как помагате на децата, родителите и учителите в този труден за всички момент?
– И ние, като колегите си учители, работим в домашни условия. Всеки избира самостоятелно как да работи. След разговори с учителите реших и аз да създам група, в която поканих всички родители и колеги от двете детски градини. Използвам лични публикации по теми, които смятам, че са полезни за родителите, споделям интересни творчески идеи, но определено се насочих и към трениране на умения за внимание, концентрация, мислене…
– Сега усилията са насочени главно към по-лесното приемане на живота между четири стени. Какво ще стане, когато децата отново тръгнат на детска градина?
– Едва ли някой може да отговори точно на този въпрос. Със сигурност ще има деца, които отново ще трябва да преживеят процеса на адаптация в детската градина, но ще има и такива, може би по-големите, които с радост ще тръгнат и ще очакват с нетърпение срещата с децата и учителите на групата.
– Ако трябва да обобщим, как смятате, че ще се отрази всичко това на децата?
– Настоящата ситуация ще се отрази на всеки един от нас. И за децата тя ще доведе до позитиви – общуването с членовете от семейството, може би до по-голяма самостоятелност и независимост, нови знания и умения, повече идеи за забавления у дома, а при други може би ще доведе до емоционален срив – отчаяни, апатични.
– Какви са препоръките ви?
– Носете ръчен часовник дори у дома! Не бива да позволяваме времето да ни превземе. Ако имаме план за деня, ще имаме и нови идеи как новият ден да е по-различен и запомнящ се от предишния.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново