Д-р Светлана Моминска:“През лятото организмът ни се нуждае от по-лека храна”

Публикувано на ср, 7 Авг. 2019
806 четения

Лятото е времето, в което много хора променят начина си на хранене не само заради желанието за редукция на теглото, но и защото намаляването на по-тежките храни действа благоприятно и разтоварващо на организма. Доказано е, че хранителният режим има своите особености в зависимост от това какви са температурите навън. “Зимата организмът се нуждае от повече мазнини и веднага правя паралел с животните зад Полярния кръг, които ядат повече мазнини, за да натрупат запаси и да поддържат температурата в организма. През лятото е обратното. Сега е изобилието на плодове и зеленчуци и често от самата топлина много хора казват, че не им се яде месо и предпочитат например таратор. Това е естествена реакция на организма да се разхлади в горещите дни”, обяснява специалистът по хранене и диететика д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция. Съветът ѝ е да се вслушваме в нуждите на тялото си, тъй като организмът на всеки човек показва от какво се нуждае. Сега е сезонът, благоприятен за консумацията на пресни плодове и зеленчуци, които съдържат важни хранителни елементи и помагат за зареждане на тялото с енергия. Супите през лятото трябва да бъдат студени и освен таратор може да включим в менюто си също супи от спанак, лапад, киселец, домати и др. Салатите също имат своето място в храненето през топлите дни, но овкусени леко с растителни мазнини, без тежки дресинги и млечни сосове.
“Който обича месо, няма проблем да хапва и през лятото, но нека е печено, на грил или скара, но не и пържено, за което всички знаем, че е тежка храна и в голяма степен канцерогенна. Освен по-леката храна в горещините трябва да се приема повече вода, особено децата и възрастните хора, които лесно се дехидратират”, съветва още д-р Моминска.
Лятото е сезонът и на рибата, която е лека и същевременно пълноценна храна. Богата е на витамини, минерали и полезни мазнини. Морските и океански риби съдържат и Омега 3 мастни киселини, които са важни за централната нервна система, за ставите и т.н. Яйцата трябва да присъстват целогодишно в менюто на българина, тъй като са носители на пълноценен белтък, поддържащ имунната защита на организма. Относно зеленчуците е добре да се избират сезонни и нашенски, т.е. отглеждани по нашите ширини, защото тогава сме в състояние с ензимната нагласа на организма да ги усвоим най-пълноценно. Същевременно трябва да бъдем внимателни, когато пазаруваме, тъй като лятото е рисков сезон и най-много хранителни заболявания се регистрират именно от мръсните ръце. Плодовете и зеленчуците трябва задължително да се измиват с чиста вода преди консумация, за да сме сигурни, че ще си спестим здравословни проблеми.
Любителите на кафето и кофеиносъдържащите напитки трябва да знаят, че те имат дехидратиращ ефект. Алкохолните напитки също водят до обезводняване. Затова през светлата част на деня са противопоказни, тъй като тялото губи допълнително течности. Препоръчва се алкохолът, кафето и съдържащите кофеин чайове – зелен и черен, да се пият с допълнителна чаша вода.

Опасни ли са кето и палео диетите?

През последните години все по-голяма популярност набират различни хранителни режими – високомазниното-нисковъглехидратно хранене, кето и палео диетата. Режимът рВМ-НВХ предполага консумация на по-малко въглехидрати и по-голям дял мазнини. Приемът на захар и съдържащи скорбяла (нишесте) храни е сведен до минимум.
В основата на палеолитната диета е схващането да се консумират месо, риба, морски дарове, яйца, зеленчуци (с изключение на картофи, зелен фасул и грах), плодове с изключение на банани, мед и сушени плодове (ограничени количества), нискокалорични мазнини, вода, чай и прясноизцедени фрешове.
При кетонното хранене се набляга на приема на 60-75 % мазнини от общия прием на храна, 15-30 % са протеините, а въглехидратите са силно ограничени. Кето диетата е създадена в началото на миналия век за лечение на пациенти с епилепсия, но с течение на времето бързо избледнява като лечебен метод. Същевременно добива популярност в обществото заради ефекта и значителната загуба на тегло, която носи. При нея тялото влиза в състояние, наречено кетоза, в което разгражда кетоните, естествено срещащо се органично съединение, за да генерира енергия.
“Тези диети са вредни и могат да увредят сериозно здравето на човек. В Министерство на здравеопазването е подета инициатива за по-голяма гласност за утвърждаване на статута на диетолога като единственият специалист, имащ право да изготвя диети. Защото диетологът е лекар, а идеята на всяка една диета е да бъде индивидуална. Това е режим на хранене за кратко време и за определено индивидуално състояние на човека. Ако някой си назначи сам кето диета, спазвайки правила по интернет, и то за дълъг период от време, със сигурност това ще доведе до някакво неблагополучие, а може дори и до заболяване”, категорична е д-р Моминска. Допълва, че храненето на здрав човек трябва да е здравословно, което означава разнообразие и балансираност. Такова хранене изисква приемането на храни от всички групи – плодове и зеленчуци, мляко и млечни, месо и месни, яйца, риба и по-малко въглехидратни храни. Приемът на въглехидрати е различен при бебетата, малките деца и тийнейджърите, а при възрастните трябва да е около 15-20 %. В тях влизат и така наречените влакнини, по-известни като фибри, както и скритите въглехидрати като плодовата захар.
“Колкото и да ограничаваме въглехидратите не трябва да забравяме, че те са нужни на организма и при падане под критичната точка тялото започва да разгражда своите мускули. А след тях започва да страда и най-големият мускул в човешкия организъм – сърцето”, обяснява специалистът по диететика и хранене. С подобни режими може да се стигне също и до увреждане на бъбреците и черния дроб, които са филтрите на човешкото тяло.
“Всеки един диабетик добре знае какво означава състоянието кетоза и хората със заболявания правят всичко възможно, за да не изпаднат в него. И е нелогично един здрав човек да се стреми към това състояние, което е гранично и опасно и е против разумния начин на живот”, казва още д-р Светлана Моминска.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново