Д-р Светла Копчева, ревматолог: “Недопустимо е в 21 век българи с ревматоиден артрит да стигат до инвалидизация”

Публикувано на пн, 9 Юли 2018
3800 четения

Д-р Светла Копчева е ревматолог с дългогодишна практика, работи в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В.Търново, но три пъти седмично преглежда и в “ДКЦ 1”. Тя е единственият ревматолог в областта, а и в съседни региони, където няма такъв специалист. Твърди, че ранна диагностика, адекватно лечение и строг контрол може да стопират ревматоидните заболявания. Това е важното, а не приемът на обезболяващи, които имат временно действие и само задълбочават заболяванията. За съжаление, има пациенти, които не обръщат внимание на дегенеративните промени в организма си, търпят ги и идват късно, дори в застрашаващо живота състояние. А е недопустимо в 21 век, когато има модерни биологични лекарства, българинът да се инвалидизира от ревматоиден артрит, което е най-социално значимото заболяване и засяга хора на всякаква възраст, казва д-р Копчева. Ако болестта бъде хваната в първите месеци, може да се спре, а това е мечтата на всеки ревматолог. За съжаление, се случва рядко. Като други ревматологични заболявания д-р Копчева посочи псориатричния артрит, анкилозиращия спондилит и др.
По повод на социалната значимост на ревматологичните заболявания у нас, от които страдат над 100 000 българи, в петък д-р Копчева участва в семинара “Кажи не на страха – информирай се”. Той бе организиран от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Тя говори за най-честите ревматологични заболявания и се спря най-подробно на ревматоидния артрит.

Ревматоидният артрит засяга повече жените

Заболяването е автоимунно, при което вируси и бактерии атакуват ставите. Човешкият организъм има една естествена защита, която се е формирала в развитието от зараждането на живота и тя ни защитава от външни агенти, най-често инфекциозни. Автоимунитетът е защита, насочена срещу собствените тъкани, а това е неадекватна и неестествена реакция. Именно ревматоидният артрит (РА) е проява на такава реакция. Тази болест е възпаление, което уврежда тъканта, покриваща ставите, и се нарича синовия. Появява се оток и болка около ставите. Синовията произвежда течност, която смазва ставите и им помага да се движат гладко. При възпаление се произвежда синовиална течност, която е с променен състав. Ако не се овладее възпалението, тази течност действа като агресивен агент и тя разрушава хрущяла и подлежащата кост, прави деформация, а това води до нарушен капацитет и функции на ставата. Ранното откриване на РА и агресивното лечение на болестта могат да спрат заболяването.

1-2 % от населението на Земята страда от РА

Честотата е по-висока при жените спрямо мъжете и съотношението е 3:1, като заболяването нараства с възрастта. До 5 % от дамите над 55 г. имат РА. Заболяването се среща и в ранна детска възраст, когато протича с по-тежки увреждания на ставите и забавяне на растежа.
Причината за РА е неизвестна, смята се, че болестта се развива при генетично предразположение, което е валидно повече при серопозитивния ревматоиден артрит. Не се изключват и външните фактори на околната среда – вируси и бактерии, които отключват имунния процес. РА е самоподдържащо се заболяване, веднъж започнало то продължава само. Засягат се симетрично повече от четири стави, като най-потърпевши са тези на ръцете. Характерна е възпалителната болка – обикновено след полунощ и е най-изразена сутрин, когато човек се събужда схванат, което продължава един час. Тези оплаквания трябва да бъдат наблюдавани от лекар поне 6 седмици, за да сме сигурни за диагнозата. За съжаление РА засяга също очите, развива се конюнктивит и т.нар. “сухо” око. Това се дължи на намаляване на секрецията на слъзните жлези, често има и сухота в устата. Освен това по кожата се образуват ревматоидни възли, които са белег на сериозно протичащо заболяване. При тежките форми се засягат кръвоносните съдове, които могат да доведат до язви, което изисква бързо и тежко агресивно лечение. В белите дробове могат да се развият също такива възли, които могат да се сбъркат с туберкулоза или тумори. Може да се развие и плеврит, като се разраства една нефункционална съединителна тъкан, която убива белодробните мехурчета и нарушава преминаването на кислорода от белия дроб в кръвта. Това се нарича фиброза.
В сърцето при острите фази на РА също може да се развие възпаление на околосърдечната торбичка с натрупване на течност. За съжаление, пациентите с РА са предразположени по-рано към атеросклероза и по-често страдат от инфаркт и инсулт. Четири пъти е по-висок рискът болните с РА да развият сърдечносъдови заболявания.
За да се докаже РА, се правят лабораторни изследвания, но задължително пациентът трябва да бъде прегледан от ревматолог. Често идват хора и искат да им бъдат направени какви ли не изследвания, прочели някъде нещо. Казват, мен ме боли коляното, искат снимка на коляното. В случая обаче се прави задължително рентгенография на ръцете, защото първите характерни белези за РА се виждат на ставите именно там. Новите методи, които навлизат все повече, това са ставната ехография и магнитен резонанс. Ставната ехография е евтина, безопасна и може да се повтаря много пъти. Магнитният резонанс пък улавя най-ранните промени, но изследването е много скъпо.

Биологичните лекарства –
революция
в лечението

Има две основни групи лекарства за терапия на РА – химически съединения и революцията в ревматологията, биологичните медикаменти, които са белтъци. Терапевтичната пирамида при лечението има няколко стъпала. В началото, освен лечебната гимнастика, физиотерапията и раздвижването на неактивните стави и нестероидните болкоуспокояващи лекарства, се включват и по-специфични медикаменти, например, кортикостероиди, които са широко застъпени. Затова целта на ревматолога е да изпише минимална доза, за да намали страничните явления. Те имат за цел да тушират болката и да подобрят подвижността на ставата. Има друга група от химичните лекарства, базисни, които повлияват хода на заболяването. Ако това не помогне, се прилагат цитостатични средства. При третото стъпало се прилага комбинирано лечение с базисни средства, като най-често комбинациите включват “Метотрексат”. Проблемът е, че пациенти самоволно си намаляват дозите на лекарствата или ги спират.
И на върха на пирамидата са биологичните медикаменти, които се получават чрез генно инженерство. Лекарствата са уникални, нито едно от тях не дублира другото. Влизайки в организма, те подтискат възпалението. Всички форми са инжекционни – пристигат пълни спринцовки с медикамента, или се прилагат чрез автоинжектори, което е по-елегантно решение. Използват се от самия пациент. Дозата е по една спринцовка седмично, на 14 дни, месечно или на 6 месеца. Белтъкът, който биологичните лекарства сдържат, е човешки или смесен човешки и миши, при който има обаче по-голям риск от алергия.
Всички лекарства трябва да се употребяват по лекарско предписание и в никакъв случай да не се прилага самолечение, категорична е д-р Копчева. В случая терапията на РА трябва да бъде комплексна. В последните години се въведе стратегията “treat to target”. Тя включва здравата връзка между пациент, общопрактикуващ лекар и ревматолог. От особено значение е личният лекар да разпознае РА, за да насочи пациента към ревматолог, а не болните да се пращат при ортопед или невролог.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново