Д-р Маргарита Йонова е новият носител на наградата „Моллови дни“

Публикувано на вт, 4 юни 2019
361 четения

Педиатърът  д-р Маргарита Йонова е новият носител на голямата награда на медицинския форум „Моллови дни“. Отличието е за особени заслуги към лекарската професия и се връчва от Регионалната колегия на БЛС. Тя бе избрана единодушно за приза от колегите си по време на заседание на съсловната организация миналата седмица.

Д-р Маргарита Йонова е завършила Медицинската академия в София през 1975 г., където по-късно взима специалност по детски болести. Завършила е магистратура по здравен мениджмънт, стопанско управление и одитор качество на лечебни и здравни заведения в Германия. Владее английски, руски и немски език. От дълги години е член на Лекарския съюз. Втори мандат е зам.-председател в доболничната помощ в РК на БЛС – В. Търново. Д-р Йонова е работила в Либия, била е също завеждащ детското поликлинично отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. От 2001 г. досега е управител на ДКЦ I в старата столица.

Форумът „Моллови дни“ ще се проведе за девета поредна година от 7 до 9 юни в Арбанаси по инициатива на Районна лекарска колегия във В. Търново съвместно с Областна администрация и Община Елена. В събитието ще участват медици от цялата страна. В програмата са включени темите „Търновската конституция и д-р Димитър Моллов” на д-р Христо Димитров, „Депресията сред лекарите“ на гл. ас. д-р Георги Хранов, „Синдромът на изпепеляването или познатият непознат” на доц. д-р Любомир Киров и др. Тържествено ще бъде връчена и наградата – почетна грамота и плакет с лика на д-р Димитър Моллов, на д-р Маргарита Йонова.

Началото на “Молловите дни” е поставено през 2011 г. по инициатива на Районната лекарска колегия във В. Търново. Форумът носи името на основателя и първи председател на БЛС от 1901 г. д-р Димитър Моллов, който е родом от еленското село Беброво. По традиция събитието ще завърши с поднасяне на венци и цветя на паметника на д-р Моллов в родното му село.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново